Městys samozřejmě nebude práce platit ze svého rozpočtu, žádá o dotaci, aktuálně má akceptační protokol. Pokud vše vyjde, mělo by se začít pracovat na podzim.

První lokalitou, kterou čeká odborné ošetření, je listnatá alej ke hřbitovu v Poboří. „Zde plánujeme zdravotní prořez a dosadbu nových stromků," upřesnil starosta.

Druhou plánovanou lokalitou je oblíbené rekreační a vycházkové místo u velkého rybníka v Plaňanech. Tam by se měly na břehu nově objevit duby. Jehličnany budou odstraněny, protože se podle odborníků nehodí do krajiny, a nahradí je právě doubky. „Přesadíme je z hráze, kde už je máme připravené," vysvětlil Martin S. Charvát. Takže stromky se zde objeví nikoli jako maličké, ale už o velikosti kolem tří metrů.

Revitalizace čeká také okolí fotbalového hřiště, jsou tam nyní již poměrně staré břízy.
Čtvrtou lokalitou, kam se vydají odborníci na zeleň, je park v Plaňanech, který by se měl dočkat celkového ozdravení.

Historický park s cestičkami, lavičkami a altánkem je krásným místem dýchajícím atmosférou starých časů. Například v roce 1933 zde byla vysazena lípa Gabriely Preissové. Česká dramatička, spisovatelka, dramaturgyně Národního divadla prožila v Plaňanech u nevlastního otce Josefa Váni krásná dětská léta. Zasazení lípy v parku se osobně zúčastnila.

Dnes celé místo volá po údržbě. Bude potřebovat vykácet některé staré proschlé stromy, jiné ošetřit zdravotním řezem, na vhodných místech doplnit zelení. V této chvíli se bude jednat výhradně o práce na zeleni, na rekonstrukci a doplnění mobiliáře se podle slov starosty dostane snad z nějaké jiné dotace.