„Jedna by měla být kmenová," řekl starosta městyse Plaňany Martin S. Charvát. Dodal, že další z učeben bude specializovaná na výuku chemie a přírodovědných předmětů a poslední místností by měl být multimediálním prostorem. Podle starosty půjde o dvouučebnu, která bude možné přepažit, aby se v ní mohlo učit více skupin dětí najednou.
Plaňanští v současné době připravují projekt a stavební povolení. Peníze na výstavbu však zatím nemají. Chtějí požádat o finanční injekci, jelikož financování celého projektu by bylo pro městys obtížné.

„Do 15. února musí být podaná žádost. Uvidíme, jestli budeme úspěšní," řekl starosta. „Rádi bychom byli úspěšní, protože i do projektu je docela velká investice," dodal.

Projekt prý neobsahuje pouze zmiňované učebny. Jeho součástí jsou například parkovací místa na dvoře školy. Ta by měla sloužit učitelům, kteří v současné době nemají kde parkovat.

Vzniknout by navíc měl také výtah, který by zajistil bezbariérový přístup do všech pater školy. „Ve všech patrech by pak měly být bezbariérové toalety," dodal Charvát, který prozradil, že plánovaná přístavba bude kompletně odpovídat pravidlům moderních škol. Měla by mít zařízení na rekuperaci vzduchu i venkovní žaluzie.

Jak již bylo řečeno, důvody pro přistavování školy jsou dva. „V současné době je hlavně problém s odbornými učebnami, navíc jsme limitovaní tím, že ve škole stále poskytujeme jednu učebnu pro mateřskou školu," vysvětlil starosta a dodal, že právě proto nyní škole chybí i kmenová třída

„Školku však nechceme dát pryč," dodal. Díky školní třídě totiž Plaňany do předškolního vzdělávání mohou přijmout 22 dětí nad kapacitu budovy mateřinky, která je na druhé straně městyse. U samotné mateřské školy však není možné přistavovat. „Proto jsme rádi za jakýkoli prostor, který je," řekl starosta.

Přístavba školy je tak jasným řešením. Plaňany v následujících pěti letech navíc čekají nárůst počtu dětí. Prostor tak budou potřebovat jak v předškolním, tak ve školním vzdělávání.

Vedení obce si nechalo vypracovat výhled, kde se ukazuje právě nárůst dětí.
„Větší počet žáků v budoucnu úzce souvisí s tím, že momentálně jsou v Plaňanech dva investoři, kteří v součtu připravují prodej asi 40 parcel. Počítáme tak v příštích pěti až šesti letech s nárůstem počtu obyvatel," řekl Martin S. Charvát.

Přístavba není to jediné, co plaňanskou školu čeká. V současné době zvelebují také okolí. Na školní zahradě v nedávné době vzniklo multifunkční hřiště. V budoucnu by na zahradě měl přibýt ještě altán. „Sloužit by měl pro výuku v přírodě," vysvětlil jeho funkčnost starosta.