VYBERTE SI REGION

FOTOGALERIE: Většina lidí vidí pivo jako prostý nápoj, říká sládek soukromého pivovaru

Polepy - Martin Karaivanov provozuje v Polepech soukromý pivovar

25.3.2008 10
SDÍLEJ:
Fotogalerie
12 fotografií
Pivovar Martina Karaivanova v Polepech.

Pivovar Martina Karaivanova v Polepech.Foto: Deník/ Michal Bílek

Vlastní pivovar! Sen mnoha mužů a příznivců zlatavého moku. Martin Karaivanov však neváhal a ve svém rodinném domě si soukromý pivovar vybudoval.
„Vaření piva se věnuji již dvanáct let. Jedná se o můj velký koníček,“ popsal Martin Karaivanov.

Návod na výrobu nikomu neřeknu!

O výrobě piva se sládek rozpovídal: „Základ je slad, chmel a voda. Dále jsem musel dlouze zkoušet přidávání dalších ingrediencí, aby pivo dosáhlo správné kvality podle mých představ. Přesnou výrobu piva vám neřeknu,“ řekl s úsměvem Martin Karaivanov, který pivovar provozuje jako živnost. „Samozřejmě platím spotřební daň, snažím se, aby mi vaření piva zaplatilo alespoň provozní náklady. O financích, které jsem vložil do vybudování technického zázemí,“ popsal sládek.

Aukce piva…

Vedle vaření piva Martin Karaivanov pracuje jako strojař. „Pivo nabízím na internetu v akci. Kde se hlásí zájemci o koupi,“ konstatoval majitel pivovaru. V současné době je výrobní kapacita minipivovaru dvě stě litrů piva za pět týdnů. „Jeden den trvá příprava, další den se vaří a pět týdnů pivo leží,“ upřesnil Martin Karaivanov. Sládek připravuje rozšíření pivovaru na čtyřnásobek. Do pivovaru lze přijet i na exkurzi. „Jednou za měsíc se někdo ozve. Domluvíme se na čase a je to. Jedná se o patnáctičlenné skupinky lidí. Samozřejmě nechybí také degustace. Zájemcům pivo na místě prodám,“ řekl Karaivanov. Majiteli pivovaru se nezdá výroba u strojově vybavených velkých pivovarů. „Nerozumím, jak mohou velké pivovary zajistit roční dobu spotřeby. To o něčem svědčí. Osobně dávám přednost menším pivovarům,“ nastínil sládek. Podle jeho názoru mnoho lidí považuje pivo jako prostý nápoj. „Když si lidé chtějí v restauracích dopřát něco na přilepšenou, objednají si víno. Pivo považují za méně cenné. Přitom výroba piva je mnohem složitější,“ postěžoval si.

Méně alkoholu, výraznější chuť

V polepském pivovaru Martin Karaivanov vaří méně alkoholické pivo s výraznější chutí. „S vinaři jsem zadobře. Když jsem přijel do vinného sklípku, ptali se mě, zdali nevezu pivo na ochutnávku,“ pronesl na závěr nostalgicky.

Autor: Tomáš Husa

25.3.2008 VSTUP DO DISKUSE 10
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rozšířené prostory školní družiny v Cerhenicích
19

V Cerhenicích rozšířili školní družinu

Taneční přehlídka Tatra.Ilustrační foto.

Tanečníci se sejdou na Zámecké, v Kouřimi je konference

Budou se opravovat hradby, kostel i sokolovna

Český Brod - Město čeká na rozhodnutí ministerstva, kolik peněz mu letos přidělí na opravy v rámci regenerace městské památkové zóny. Ke státnímu příspěvku město vždy určitou část přidá jakou svou spoluúčast, takže se obvykle dostane na velké památky i na drobné stavby.

Automatické sněhové řetězy. Nový vynález pochází z Česka

Pokud jste někdy nasazovali klasické sněhové řetězy, určitě vás napadlo, že by jejich montáž mohla být o trochu snadnější a rychlejší. Nový český vynález naštěstí splňuje obojí zmíněné.

Na co dát v mrazech pozor u vašeho zvířete

Kolínsko - Mrazy nás stále neopouštějí a sem tam potrápí nejen nás lidi, kteří máme k dispozici vytopené místnosti a auta, ale hlavně zvířata. Právě na ně bychom měli v současném počasí myslet o něco více.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies