VYBRAT REGION
Zavřít mapu

FOTOGALERIE: Většina lidí vidí pivo jako prostý nápoj, říká sládek soukromého pivovaru

Polepy - Martin Karaivanov provozuje v Polepech soukromý pivovar

25.3.2008 10
SDÍLEJ:
Fotogalerie
12 fotografií

Pivovar Martina Karaivanova v Polepech.Foto: Deník/ Michal Bílek

Vlastní pivovar! Sen mnoha mužů a příznivců zlatavého moku. Martin Karaivanov však neváhal a ve svém rodinném domě si soukromý pivovar vybudoval.
„Vaření piva se věnuji již dvanáct let. Jedná se o můj velký koníček,“ popsal Martin Karaivanov.

Návod na výrobu nikomu neřeknu!

O výrobě piva se sládek rozpovídal: „Základ je slad, chmel a voda. Dále jsem musel dlouze zkoušet přidávání dalších ingrediencí, aby pivo dosáhlo správné kvality podle mých představ. Přesnou výrobu piva vám neřeknu,“ řekl s úsměvem Martin Karaivanov, který pivovar provozuje jako živnost. „Samozřejmě platím spotřební daň, snažím se, aby mi vaření piva zaplatilo alespoň provozní náklady. O financích, které jsem vložil do vybudování technického zázemí,“ popsal sládek.

Aukce piva…

Vedle vaření piva Martin Karaivanov pracuje jako strojař. „Pivo nabízím na internetu v akci. Kde se hlásí zájemci o koupi,“ konstatoval majitel pivovaru. V současné době je výrobní kapacita minipivovaru dvě stě litrů piva za pět týdnů. „Jeden den trvá příprava, další den se vaří a pět týdnů pivo leží,“ upřesnil Martin Karaivanov. Sládek připravuje rozšíření pivovaru na čtyřnásobek. Do pivovaru lze přijet i na exkurzi. „Jednou za měsíc se někdo ozve. Domluvíme se na čase a je to. Jedná se o patnáctičlenné skupinky lidí. Samozřejmě nechybí také degustace. Zájemcům pivo na místě prodám,“ řekl Karaivanov. Majiteli pivovaru se nezdá výroba u strojově vybavených velkých pivovarů. „Nerozumím, jak mohou velké pivovary zajistit roční dobu spotřeby. To o něčem svědčí. Osobně dávám přednost menším pivovarům,“ nastínil sládek. Podle jeho názoru mnoho lidí považuje pivo jako prostý nápoj. „Když si lidé chtějí v restauracích dopřát něco na přilepšenou, objednají si víno. Pivo považují za méně cenné. Přitom výroba piva je mnohem složitější,“ postěžoval si.

Méně alkoholu, výraznější chuť

V polepském pivovaru Martin Karaivanov vaří méně alkoholické pivo s výraznější chutí. „S vinaři jsem zadobře. Když jsem přijel do vinného sklípku, ptali se mě, zdali nevezu pivo na ochutnávku,“ pronesl na závěr nostalgicky.

Autor: Tomáš Husa

25.3.2008 VSTUP DO DISKUSE 10
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Galerie Středočeského kraje zahájila novou výstavní sezonu.
33

OBRAZEM: Galerie Středočeského kraje zahájila novou výstavní sezonu

Zábavné odpoledne pro rodiče s dětmi se konalo ve Veigertovském domě.
27

OBRAZEM: Zábavné odpoledne pro rodiče s dětmi ve Veigertovském domě

Kmochův Kolín je za dveřmi, zvaly na něj dva orchestry

Kolín – Už tradicí se stalo hudební Pozvání na Kmochův Kolín, které pro milovníky dechové hudby každým rokem chystají Dechový orchestr Základní umělecké školy Františka Kmocha v Kolíně a Městská hudba Františka Kmocha. Letos tento společný koncert připravili na předposlední březnový pátek do velkého sálu Městského společenského domu v Kolíně.

V Kutné Hoře vyroste nové obchodní centrum

Kutná Hora - Rušno je v posledních dnech v Opletalově ulici v Kutné Hoře. Obchodní dům Kaufland zde totiž začal stavět závory a na parkovišti před ním už budou moci bezplatně zaparkovat výhradně jen ti, co zde nakupují.

KRÁTCE: Pečky řeší parkování, Kouřim a Vyžlovka vodovod

Co se děje na Kolínsku? To se dočtete v krátkých zprávách!

Kam za kulturou a kde si užít víkend?

Přinášíme vám přehled kulturních událostí na Kolínsku.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies