„Již kolem 1914 přišel Járovi Cimrmanovi na mysl v rámci úspory času nápad na zkrácené zprávy. Nazval je stručně malé sdělení, ve zkratce SMS. Ve snaze o další časové úspory také přestal používat diakritiku. Následně odmítal používat diakrituku i v běžném životě," předeslal Jiří Lazar.

A tak se stalo, že když Jára Cimrman nastoupil na brigádu do ovocného sadu, dostal poměrně jednoduchý úkol - vzít pytel švestkových pecek a zasít je. Jenže Jára si úkol pod vlivem svého nového vynálezu vyložil poněkud po svém. Aby sel a nasel pecky. Járovi tedy vyšlo, ale šel a našel Pečky. „A tak se jednoho červnového dne léta páně 1916 objevil na pečeckém nádraží i s pytlem švestkových pecek," pokračoval Jiří Lazar. Proto se Pečečtí rozhodli věnovat této významné události pomník.

V parku tedy odhalili kopii Járovy školní pomůcky z dob, kde nebyly peníze na nákladné kabinety pro uložení potřebných předmětů. Jára proto sestrojil model zeměkoule se vším všudy. Přemýšlel, co udělat s dutým vnitřkem. Pomyslel tady na jiný geometrický útvar, který by umožňoval umístění dvířek, dokonce uzamykatelných, i přihrádek. Jako nejlepší se mu jevil tvar kostky. Nazval svůj vynález Zeměkoule v kostce.

Jiří Lazar vyzval veřejnost k tomu, abych se u pomníku sešla bez nenávisti a falše rok co rok a všichni společně odhalili motto na rok budoucí. Motto génia na rok 2017 zní: S potivostí nejdál dojdeš.