Přesto se domníváme, že opakování je matkou moudrosti, v tomto případě navíc předcházíme drobným domácím nedorozuměním.

Mezinárodní den žen připadá tradičně na 8. března. Proto vás varujeme dopředu a přinášíme hned přehled těch několika způsobů, jak ho můžete oslavit.

Tradice je celkem neoblomná: každý přece ví, že pokud chcete ženě na její mezinárodní den udělat radost, měli byste jí obdarovat mýdlem a ručníkem. Pokročileji smýšlející ženy třeba i žínkou. Rozhodně nesmíte zapomenout na krém.

Naprostou tradicí jsou potom karafiáty, které se tradičně ženám dávaly zabalené v neuvěřitelně dlouhém kusu celofánu.

Květinářky Šárky Zelené jsme se zeptali, proč si karafiát vysloužil takovou oblibu při oslavách Mezinárodního dne žen. „Myslím, že hlavně proto, že to bylo v té době levné, kromě toho ani na výběr nic jiného pořádně nebylo," řekla. Alternativou byly třeba azalky v květináči.

Karafiáty kupují tradicionalisté a šprýmaři

Karafiáty mají podle ní tu výhodu, že vydrží naživu klidně i tři týdny. Chodí si pro ně ale spíše muži starších ročníků, tradicionalisté nebo šprýmaři. Jak nám dále Šárka Zelená vysvětlila, květinový trend v této době je malá kytička z gerbery, doplněná minikarafiáty.

A jaké jsou reakce na svátek MDŽ? Zdá se, že kdysi oblíbená tradice, která spočívala v konzumaci chlebíčků, už dnes tolik neletí.

Dokazuje to třeba názor našeho prvního respondenta. „Je to komunistický svátek, ten neslavím. Žena ale říká, že neslavím ani ty ostatní, tedy třeba Valentýna. Na výročí svatby si ale občas vzpomenu," směje se Zdeněk Hejduk, ředitel Městského společenského domu v Kolíně.

MDŽ příliš neslaví ani Dáša Zemanová. „Svátek MDŽ neslavím, ale protože je to den, na který vzpomínají hlavně naše maminky a babičky, tak jim nezapomenu napsat alespoň přáníčko. Květinou je obdarovávám při každém setkání a tak nemusí být zrovna MDŽ, Den matek ani jiný svátek," řekla nám.

Osmnáctiletá Julie Nykodýmová slaví tento svátek spíše v rodinném kruhu. „Ani ho neslavím, spíše si jenom přejeme s mamkou," smála se mladá studentka.