Rekonstrukce autobusového nádraží bude rozložená do deseti etap, práce by měly trvat celkem 20 měsíců. Postupně budou uzavírány části ulic Rorejcova, kde se nyní pracuje, Pod Hroby a Dukelských hrdinů. Z Rorejcovy ulice se stavba se přesune nejprve do ulice Pod Hroby, dále do bezprostřední blízkosti odbavovací haly vlakového nádraží, kde vyroste nové zastřešené autobusové nádraží, a potom do ulice Dukelských hrdinů.

Čtěte také: Opravy v Rorejcově ulici zkomplikují parkování

Tyto ulice budou uzavírány pouze v polovině šířky pro zachování alespoň jednosměrného provozu. V posledních etapách se bude upravovat současná plocha odjezdu regionálních autobusů nově sloužící pouze pro odstavování autobusů a jako parkoviště pro osobní automobily.

V této chvíli je město v kontaktu se SŽDC, které plánuje rekonstrukci přilehlého vlakového nádraží. Aktuálně běží výběr projektanta, což by se mělo stihnout ještě letos stejně jako výběrové řízení na zhotovitele. Vlakové nádraží by se tak mělo dočkat opravy fasády, která už Kolínu hodně dělá ostudu, ale také střechy, oken a celého interiéru.

Zcela teoreticky by tedy na podzim roku 2018 mohlo být hotové autobusové i vlakové nádraží.

V této chvíli město společně se SŽDC řeší inženýrské sítě. „Pokud má SŽDC na město, co se týče sítí, požadavky, je na to už jen půl roku. Poté se opraví to, co město potřebuje, a položí se nové povrchy. Budeme velmi přísní na to, aby do nich pak v ochranné lhůtě nikdo nevstupoval," říká starosta Rakušan. Lhůty na opravené povrchy bývají většinou v řádu let, výjimkou jsou samozřejmě havárie.

Čtěte také: Silnice v Zásmukách budou bezpečnější