Letos v srpnu by se tento pilot, stíhač a instruktor dožil sta let. K odhalení pamětní desky na domě číslo 19 v Brníku, kde se Raimund narodil, došlo v den státního svátku 17. listopadu. Jan Půda, synovec slavného letce, který se odhalování desky účastnil, však připomněl, že výběr tohoto data byl čistě náhodný. „Odhalovat desku jsme měli již před týdnem, ale to Jan Půda bohužel nemohl přijet," potvrdil tato slova také starosta Jaroslav Vedral.

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil nejen synovec Raimunda Půdy, ale také Jiří Bohata, historik z nedalekého Kostelce nad Černými lesy a v neposlední řadě také muži z klubu vojenské historie. Ti na místě figurovali jako čestná stráž. Před samotným odhalením pamětní desky si přítomní připomněli nejdůležitější okamžiky Raimundova života. Slyšeli je z úst místního starosty Jaroslava Vedrala, historika Jiřího Bohaty a samozřejmě také Jana Půdy.

„Největší podíl na tom, že tady dnes stojíme a odhalujeme tuto desku, mají Jiří Bohata a Jaroslav Urban," prozradil starosta. Byli to právě oni a místní sbor dobrovolných hasičů, kdo tuto akci ve spolupráci s obecním úřadem chystal. S pomocí Jana Dvořáka, Michala Jurana, Petra Radocha Jiřího Dibelky mladšího a Jiřího Dibelky staršího z klubu vojenské historie navíc připravili tématickou výstavu.

Tu mohli návštěvníci vidět v místním obecním domku. „Některé věci, které tu vidíte, jsou originály, některé samozřejmě pouze repliky," prozradil Jan Dvořák. Kromě vybavení vojenského letectva byly součástí výstavy také dokumenty. Ty lidem přibližovaly život Raimunda Půdy. „Lidé zapomínají nebo se historická fakta různě převrací, jsem rád, že tu jsou pánové, kteří se zabývají vojenskou historií a vyvrací vzniklé mýty," pochvaloval si starosta Vedral. Bylo vidět, že přítomní mají opravdu zájem dozvědět se něco o historii svého kraje a o zdejším rodákovi. Sami dávali historikům i Janu Půdovi nejrůznější dotazy.

„Jsem rád, že se tato akce uskutečnila, chtěli jsme Raimundovi Půdovi poděkovat za jeho práci," pochvaloval si starosta. Vzápětí dodal, že svá slova rozhodně nemyslel frázovitě. Každý by si podle něj měl uvědomit, že lidé, kteří se účastnili válek, nasazovali své životy, abychom my mohli žít lépe.

Životní milníky Raimunda Půdy

Raimund Půda se narodil 18. srpna 1912 v Brníku v domě č. 19, kde vyrůstal se svými sourozenci a rodiči. Navštěvoval školu v Kostelci nad Černými lesy.

Byl letecký akrobat, dopravní pilot, stíhač a instruktor, člen akrobatické skupiny Františka Nováka, krále vzduchu, účastník bitvy o Francii a hrdina bitvy o Británii.

Za čtyřiadvacet let své kariéry nalétal neuvěřitelných 6700 leteckých hodin na 70 typech letadel. Poznal 52 států a sestřelil 5 nacistických letounů. Tím se zařadil mezi československé stíhací esa. Jako instruktor vycvičil nejméně pětatřicet dalších našich vynikajících pilotů.

Po konci války létal u Československých aerolinií. Byl vyslán na konferenci pilotů a v Británii zůstal.

Během války v Koreji přelétával britské stíhačky do Singapuru, odkud dále putovaly námořní cestou.

V roce 1997 dostal od prezidenta republiky vyznamenání za statečnost.

Teprve v roce 2001 byl Raimund Půda povýšen do hodnosti generála.

O rok později si velmi přál oslavit své devadesáté narozeniny. To se mu však již nesplnilo, Raimund zemřel 17. března 2002 po boji se zákeřnou nemocí.

Letos, 17. listopadu, byla na jeho rodném domě odhalena pamětní deska, která by navždy měla všem připomínat významného rodáka a skvělého pilota britského královského letectva.

(z materiálů z výstavy v Brníku)