Počínaje prvním červencem se sníží věková hranice pro bezplatnou dopravu pro seniory, a to ze stávajících 75 na 70 let. „Navazujeme tím vlastně i na integrovanou dopravu v rámci Středočeského kraje, která působí na Kolínsku, Kutnohorsku a dalších místech včetně Prahy a v jejích podmínkách mají cestující přepravu zdarma od 70 let. Takže aby to bylo i u nás v Kolíně stejné,“ popsal místostarosta Tomáš Růžička.

Nový systém bezplatného jízdného bude samozřejmě platit nejen pro cestující, kteří bydlí na katastru Kolína. Pasažéři z řad seniorů z jiných měst a obcí si pro Kolín nemusí pořizovat průkazku, stačí občanský průkaz. Pokud by ho z nějakého důvodu nechtěli ukázat, pak může k prokázání věku posloužit jiný průkaz.

Ztrátu, kterou touto změnou dopravce na jízdném zaznamená, prý Arriva úplně přesně vyčíslit v této chvíli nedokáže, protože ceníky se navzájem prolínají, ale hrubý odhad propadu na jízdném do konce letošního roku je něco přes 300 tisíc korun. Zaplatí je samozřejmě město jako zřizovatel městské hromadné dopravy.

Ilustrační foto
Řidičák na zkoušku by nebyl špatný nápad, shodují se instruktoři autoškol

Kolínští senioři se změně ceníku jízdného rozhodně nebrání. „Na radnici máme mladé lidi, dělají hodně zajímavých věcí typu chytrá klíčenka a podobně, ale to je všechno přece jen pro mladou generaci, my dříve narození to tolik využívat nebudeme. Takže je dobře, že se udělalo také něco pro starší generaci,“ nechala se slyšet například obyvatelka kolínského sídliště.

„Autobus zdarma bude samozřejmě výhoda. Kdo jsme bez auta, potřebujeme každou chvíli zajet na polikliniku, do nemocnice na vyšetření nebo třeba na nákup,“ dodala její kamarádka.

Hromadnou dopravu v Kolíně využívají samozřejmě i mimokolínští cestující. „Jezdím jednou za půl roku do Kolína k lékaři. Jednoho mám na poliklinice, pak chodím i do nemocnice. Oboje je samozřejmě z autobusového nádraží daleko, to pěšky nejde. Takže autobus zdarma určitě uvítám, staví pěkně hned u nemocnice i u polikliniky,“ popsala žena ze Starého Kolína.

Správní obvod Kolína jakožto obce s rozšířenou působností čítal podle údajů Českého statistického úřadu v loňském roce 4444 lidí ve věku od 70 do 74 let. Přes 2800 jich bylo ve věku 75 – 79 roků, zhruba 1900 pak od 80 do 84 let, od 85 do 89 celkem 1130 a dalších 477 ve věku 90 plus.

Ilustrační foto.
Očekávejte silniční děs: přichází období oprav

V samotném Kolíně je podle dat ke konci loňského roku 1783 obyvatel ve věku 70 – 74 let, 1172 obyvatel od 75 do 79 let, 825 lidí ve věku 80 – 84 let, 471 obyvatel od 85 do 89 let a 191 lidí nad 90 roků.

Změna, kdy od 1. července nebudou platit jízdné v MAD Kolín senioři už od 70 let, se tedy týká téměř 1800 Kolíňáků a případně dalších více než 2600 lidí z nejbližšího okolí.

Městská autobusová doprava v Kolíně obnáší celkem 30 linek, které samozřejmě zajíždí i do příměstských částí Sendražice, Štítary a Zibohlavy, jezdí ale také do sousedních Polep, Hradišťka I, Veltrub a do průmyslové zóny Kolín – Ovčáry.

Příspěvek ve výši 400 tisíc korun umožní nachystat kontejner s vybavením pro rozmanité práce hasičů na vodě – od výjezdů k tonoucím přes likvidaci úniků nebezpečných látek až po pomoc obyvatelstvu při povodních.
V Polabí bude hasičům pomáhat nový kontejner pro zásahy na vodě

Ceník jízdného v Městské autobusové dopravě Kolín
základní jednotlivé jízdné:
na čipovou kartu 11 korun, hotově v autobuse 14 korun
přestupné jízdné (na 40 minut) na čipovou kartu 16,50 korun, hotově v autobuse 20 korun

děti 6 – 15 let:
na čipovou kartu 5,50 korun, hotově v autobuse 7 korun
přestupné jízdné (na 40 minut) na čipovou kartu 8 korun, hotově v autobuse 10 korun

zlevněné jízdné 70 – 75 let:
na čipovou kartu 5,50 korun, hotově v autobuse 7 korun - od 1.7. zdarma
přestupné jízdné (na 40 minut) na čipovou kartu 8 korun, hotově v autobuse 10 korun - od 1.7. zdarma

Titulní strana dvacátého pátého čísla týdeníku Kolínský týden.
Už jste četli Kolínský týden? Další číslo nového týdeníku je tu pro vás