"Vážený pane starosto, přivádím poutníky z Radimi i z okolních obcí. Žádám vás o přístup do této krásné svatyně," pronesl správce kostela Nejsvětějšího Vykupitele Zdeněk Novák poté, co přišel se slavnostním průvodem, který doprovázeli také plaňanští hasiči s prapory, před dveře nově zrekonstruovaného svatostánku.

Svými slovy poděkoval za náročnou opravu a pak již předal slovo starostovi obce Martinu Sýkorovi. Ten nejprve všechny přítomné přivítal a poté připomněl, že benedikce kostela se v našich životech na stejném místě již opakovat nebude. "Kostel jako takový byl vysvěcený roku 1893, 22. června. Od té doby se na něm nic neopravovalo. Až nyní, když jsme získali kostel do správy obce," řekl s tím, že obec kostel převzala v roce 2012.

Připomněl, že obec získala dotaci, kterou však nemohla přijmout. Podmínkou dotace totiž bylo, že rekonstrukce bude do tří měsíců hotová. To však nebylo možné a tak obec hledala jiné řešení. "Kostel jsme opravili z obecního rozpočtu," prozradil Martin Sýkora s tím, že opravy započaly v prosinci roku 2015.

Již po dvaatřicáté se v Červených Pečkách odehrála poslední červnovou sobotu původně soutěžní, dnes už jen poslechová přehlídka nazvaná Červenopečecká pecka.
Na Červenopečecké pecce zněli s úspěchem Ozzy Osbourne i Pink Floyd

Po proslovu dostal prostor dětský pěvecký sbor Kuňky, který již mnohokrát vystupoval v kostelíčku či v parku před ním. Nyní chotuticko-radimský sbor pod vedením Lindy Matouškové zazpíval dvě písně.

Poté se ke slovu dostal farář Josef Nerad. "Milost a pokoj ať naplní všechny, kdo budou vcházet do tohoto Božího domu," řekl a následně pozval všechny přítomné do nádherně opraveného interiéru, kde došlo k samotnému žehnání.

Uvnitř zazpíval kostelní sbor a došlo také na čtení Božího slova.

Slavnostní akt si nenechal ujít autor rekonstrukce architekt Marek Prchal ani akademický sochař Jarmil Plachý.

Kino na kolečkách jezdí do Radimi každoročně.
OBRAZEM: Letní kino zavítalo do Radimi