„Tentokrát jsme ale více vsadili na pohádkovou stránku legendy a na postavu kouzelníka Merlina," vypíchl rozdíl Horáček. Legendárního čaroděje ztělesnil dramaturg kolínského divadla a sám herec a režisér Malého divadla a souboru Mrsťa Prsťa Martin Drahovzal, jeho syn Kryštof si zahrál malého Artuše, dospělého pak sám Miroslav Horáček.

Na louce vyrostl hrad Kamelot, kde se uskutečnily rytířské souboje o šáteček princezny Guinevery a tanečky šlechty, nechyběl ani trubadúr s loutnou v úvodu. Vedle Kamelotu stála umělá skála, kde své naplnění nacházela část legendy hovořící o zarážení bájného meče Excaliburu do skály.

Samozřejmě nechyběly ani dvě bitvy mezi vojsky krále Artuše a Mordreda s lučištníky i děly zakončené soubojem obou velitelů. Poté, co i oni padli mezi všechny ostatní mrtvé vojáky, čaroval Merlin i s pyrotechnickými efekty a klučinou zabodnutý meč do kamene zahalený oranžovou mlhou opět čeká na své osvobození. Stejně jako Svatý grál na své nalezení. Až se tak stane, nebudou prý na světě války - v současné době věc opět hodně aktuální.

„Podle prvních propočtů se přišlo podívat okolo dvanácti stovek diváků, účinkujících byly na tři stovky, ošetřovala se jedna rozseknutá hlava. Dnešní bitva byla jubilejní dvacátá. Chvíli to s jízdárnou vypadalo špatně, ale dnes se přišli podívat majitelé pozemků, akce se jim líbila, takže už teď mám v hlavě téma na příští bitvu. Určitě bude gotická a vzhledem k tomu, že má příští rok výročí Karel IV., budeme se asi zabývat jím," shrnul a naznačil Miroslav Horáček.

Kromě samotného ztvárnění artušovské legendy čekalo na jízdárně na příchozí několik desítek stánků s výrobky i občerstvením a pro děti i střelba z kuší nebo lovení dřevěných ryb. Už před polednem prošel průvod účinkujících městem a na Karlově náměstí předvedli rytíři několik soubojů coby pozvánku na odpolední akci.