Akci pořádalo město, autorem nápadu, organizace a režie celého dění byla skupina historického šermu Páni z Kolína. Neplatilo se žádné vstupné, takže počet příchozích lze jen odhadnout, podle odhadu organizátorů to mohlo být v průběhu celého dne kolem dvou a půl tisíce lidí.

„Podobná akce byla ve městě poprvé, nevěděli jsme, jak na to budou lidé reagovat. Ale přišli a věřím, že byli spokojení, někteří se i vraceli, přišli dopoledne na náměstí, pak si odskočili na oběd a vrátili se na odpolední program na ostrov," popsal Miroslav Horáček, vedoucí Pánů z Kolína. Dámská část této skupiny měla pro příležitost městských slavností nově našité kostýmy a nechyběla ani řada dalších rekvizit připravených speciálně pro tuto akci.

Příchozí bavilo celkem 13 velkých souborů a několik malých, celkem 130 účinkujících, vojenské jednotky z Čech i Moravy, přijeli samozřejmě i avizovaní Rusové, kterým se podle jejich slov v Kolíně velmi líbilo.
„Stejný víkend byla i velká akce na Slavkově, přesto například lidé z Brna, kteří by to měli na Slavkov kousek, nelenili a vybrali si raději Kolín, to mě opravdu potěšilo," usmíval se Miroslav Horáček uprostřed Kmochova ostrova, který na jedno sobotní odpoledne navodil atmosféru doby, kdy sloužil jako kulturní centrum města. V době současné si zde účinkující pochvalovali zázemí včetně například sprch.

A Kolíňáci už budou od sobotních slavností, které Miroslav Horáček připravoval rok a dva měsíce, vědět, co znamená dosud vlastně anonymní číslice 1813 v jedné z kostek na Karlově náměstí. Že to není třeba výšková značka, ale letopočet, kdy město Kolín navštívil ruský car.