„V rámci ní měli obyvatelé Kolína možnost během července posílat své nápady na oživení a vylepšení Kolína přes aplikaci Lepší místo. Tři velcí kolínští zaměstnavatelé pak nabídli na realizaci pěti z nich sto tisíc korun. Navíc se zaměstnanci zapojených firem rozhodli darovat svůj volný čas a přiložit ruku k dílu tam, kde je to potřeba. A tak se uskutečnila dobrovolnická akce právě na 6. základní škole Ovčárecká," vysvětlila CSR specialistka Lepšího místa Monika Koťarová.

Na dvoře, podél plotu i ve vnitřních prostorách školy se tak vyrojili lidé v pestrobarevných tričkách se štětci, ředidly a dalšími natěračskými pomůckami v rukou.

Někteří s sebou vzali i své děti, které využily školní hřiště, ředitel školy Lukáš Kačer jim půjčil několik balónů a hned bylo o veselé vyžití postaráno. Část dětí nedala jinak a musela si štětce také vyzkoušet i přes lehký povzdech maminky, které bylo jasné, jak „krásně" barva z nového trička půjde vyprat. Ale co si budeme povídat, i to přece ke správnému dětství patří.

Za veselého povykování dětí se dospělí pustili do práce. Sešli se dobrovolníci z automobilky TPCA, Gefco ČR a Yusen Logistics. Vytvořili skvělou partu, která za vzájemného šprýmování udělala notný kuse práce na zlepšení školních prostranství a pomůcek pro děti, které jim pomáhají při školní výuce. Znáte to – s chutí do toho, půl je hotovo. Jak se na „šestce" opět ukázalo, toto staré rčení není jen pouhé klišé.

„Nesmírně si této podpory vážíme. Když jsem viděl přicházet to velké množství lidí, zaradoval jsem se, že jsou ještě tací, kteří přijdou nezištně pomoci. Tahle podpora je pro nás velmi důležitá, během pár hodin se udělalo hodně práce, kterou by jinak během roku dělal sám náš pan školník," pochvaluje si ředitel školy Lukáš Kačer.

"Přišli jsme sem, protože jsme chtěli pomoct někomu, kdo to potřebuje. To je celé. A radost z toho, co jsme všechno zvládli během těch pár hodin udělat, je velká. Navíc jsme potěšili děti, které tu tráví velkou část dne," měla z dobře udělané práce radost Jana Dlabalová, Business Development Manager Yusen Logistics Czech.

„Přišli jsme, protože máme dobrá srdíčka," smějí se kolegyně Jiřina Křivohlavá a Petra Pokorná z automobilky TPCA. „Navíc jsme se chtěly trochu odreagovat z běžné práce a udělat něco smysluplného," dodávají. „Přijde mi normální pomáhat. Proto jsem neváhal a hned se na dobrovolnickou akci přihlásil," řekl Martin Stránský z Gefco Česká republika.

Mezi dobrovolníky jste mohli vidět i „starou známou" Lenku Dvořáčkovou z TPCA, kterou jste jako čtenáři našeho Deníku nominovali na Řád srdce. Jen se mihla kolem hledáčku redakčního fotoaparátu a už pospíchala se štětcem v ruce, aby jí nezaschla barva.

A jaký je tedy aktuální výsledek kolínské kampaně #dobrysoused? Tři zapojené firmy, finanční spoluúčast města na realizovaných nápadech, tři hodiny dobrovolnické práce dvaceti pěti dobrovolníků. „Během podzimu se můžete v Kolíně těšit na pět vybraných zastávek MHD, na kterých chytíte WIFI, interaktivní hudební nástroj, sportovní hřiště Spartan Race ve Štítarech, odpočinkové místo se šachovým stolkem v areálu nemocnice a venkovní kancelář," doplnila Monika Koťarová další aktivity z Lepšího místa.