„Ještě se nezačalo. Do konce července by mělo být vydané stavební povolení," řekl starosta obce Jaroslav Lukeš. Podle něj by se pak na stavbě mohlo začít do konce léta. Ačkoli občané čekali, že stavba začne spíše s počátkem než s koncem prázdnin, do konce kalendářního roku by se i tak mělo všechno stihnout.

S opravou mostu souvisí také následná oprava opěrné zdi. Na tu dostala obec dotaci. Obec počítá také s výstavbou chodníku a lávky. Ta však nebude prý nic jednoduchého. Podle starosty totiž musí být postavená demontovatelná lávka. Až bude vše hotové, počítají v Klášterní Skalici také s výsadbou zeleně. Všechny vyjmenované práce však závisí právě na tom, kdy se začne s mostem. Do té doby než bude most hotový, nelze začít se stavbou lávky, opěrné zdi a už vůbec ne nového chodníku nebo výsadbou zeleně.

Okolo bourání starého mostu v Kláštýrku bylo z počátku pozdvižení. Ačkoli obyvatelé chtěli most nový, o ten poničený se začal zajímat národní památkový ústav. Ten chtěl historický most zachovat. To by však bylo složité. Podle doporučení by prý musel ke dvěma původním vzniknout ještě třetí průtokový pilíř. Kvůli němu by obec však musela odkoupit další pozemky.

Nový most zlepší průtok vody a zároveň bude pohodlnější průjezd celou obcí. Občané vítají stavbu nového mostu také proto, že vznikne širší most a také chodník. Ten u mostu v současné době chybí, a lidé tak musejí pěšky chodit po silnici, kde projíždí auta. V současné chvíli je navíc most ještě zúžený z pravé strany při vjezdu do obce.

Stávající most byl podle starosty obce v historii již několikrát opravovaný. Naposledy to však bylo v roce 1968, když po něm přejely tanky.

„Most má prasklou klenbu. Již v září roku 2012 jsme nechali vypracovat mimořádnou prohlídku," řekl Lukeš. Už ta ukázala neuspokojivý stav. Po loňských povodních pak byl most opětovně prohlédnutý statikem. Ortel zněl jasně: oprava je nutná.

Obec se však rozhodla pro most nový. Jelikož v současné době hrozí i nadále nebezpečí od vody a navíc řidiči neustále porušují pravidla silničního provozu. Kdyby došlo k rekonstrukci stávajícího mostu, hrozí, že by došlo k uzavření dopravy v obci. Minimálně té nákladní.

To se samozřejmě obyvatelům ani vedení obce nelíbilo. Nakonec se tedy s památkovým ústavem dohodli na kompromisu. Památkáři souhlasí s novým mostem, ale mají podmínky, které se obec zavázala dodržet.

Podle starosty obce jde o to, že si národní památkový ústav přeje zdokumentovat celou stavbu. Další podmínkou je použít na stavbu nového mostu některé kvádry z historického mostu. „Obec se zavázala, že tuto podmínku ohlídá," přiznal Lukeš.