Ladění nových zvonů pro chrám sv. Bartoloměje v Kolíně.

Prvním je pražský arcibiskup Dominik Duka, druhý je německý kardinál Joachim Meisner z Kolína nad Rýnem. A zanedlouho, při mši svaté, požehnají tři nové zvony, které budou v dohledné budoucnosti vysazeny na zvonici chrámu.

Největší kolínský zvon váží dvě tuny

Největším kolínským zvonem je svatý Bartoloměj, který váží dvě tuny, řekl kolínský farář Libor Bulín. „Byl to dar města Kolína k jubileu roku 2000," vysvětlil. Dalším zvonem je ten, který pořídila kolínská farnost a je zasvěcen dvěma tradičním kolínským patriotům, Janovi a Pavlovi. Zvon váží „pouhých" 750 kilogramů.

Na zvonici kolínského chrámu svatého Bartoloměje je ještě jeden zvon, a sice svatý Vít, který však pochází ze Zálabí a brzy se tam vrátí. „Přestěhoval se na zvonici Bartoloměje za druhé světové války. Brzy ho ale sundáme domů a vrátíme ho na jeho vlastní místo na zálabskou věž, kde bude zvonit," vysvětlil farář.

Ve výsledku to znamená, že zvonice bude mít pět zvonu. „Biblická symbolická čísla jsou hlavně jedna, tři, sedm a dvanáct. Tak doufám, že ještě zvonici o dva zvony doplníme, aby vznikla kolekce sedmi. Musíme pro to najít vhodnou příležitost," řekl Libor Bulín s úsměvem.

Ani takový velký počet zvonů ale neohrozí statiku věže, ujistil nás kolínský farář. „Je stavěná tak, aby ji to neohrozilo. To se týkalo pouze štíhlých raně gotických věží, proto si pozvali z Prahy stavitele, aby navrhl tuto zvonici. Je v ní kvalitní zvonová stolice, z masivních trámů. Pokud unese bez problémů dvoutunového Bartoloměje, pak jsou ostatní zvony brnkačka," zasmál se farář.

Zdroj: Deník/ Jakub Šťástka

Oba Kolíny se pochlubí tóny zvonů

Když se kardinál Joachim Meisner loučil s farářem Liborem Bulínem, řekl mu, že mu jako vánoční dárek pošle nahrávku zvonů z katedrály Kolína nad Rýnem. „A dodal, že by si rád poslechl, jak zvoní zvony, které posvětil. Hned jsem o tom začal jednat s těmi, kteří vše mají realizovat," vysvětlil.

To znamená požádat kolínské hasiče, kteří pomocí jeřábu zvon vytáhnou k oknu věže, kde se naloží na speciální nástroj zvaný kočka, pomocí toho se zvon usadí. Odehrát by se to mohlo již do vánočního času.