VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Návštěvníci se na chvíli stali součástí života na zámku

Radim – „Čekám na princeznu," vysvětloval zámecký pán válející se v posteli. Prý mu řekla, že si dá koupel a on na ní má počkat.

20.7.2014
SDÍLEJ:

Zámek otevře Dveře dokořánFoto: Deník/ Lucie Mašínová

„Tak tu provádím čekání," řekl a dál nerušeně ležel na zámecké loži. Hosté se pousmáli a šli z komnaty raději dál, aby urozeného pána nerušili při jeho ctěném čekání. Ve vedlejší komnatě na ně čekal další urozený pán. Ten si zrovna dopřával lahodného jídla. Bohužel však svým hostům nenabídl.


Na půdě na hosty nikdo nečekal
Za to na půdě nikdo nečekal ani holoubek, který by zámecké hosty přivítal a případné Popelce pomohl přebrat hrách od čočky.
Každý raději rychle zavítal do nižších pater, kde bylo vzhledem k vysokým teplotám venku mnohem příjemněji než u samé střechy radimského zámku.
A tak si děti na památku odnášeli kusy důležitého papíru, kde bylo od písaře jejich jméno. Ten psal samozřejmě brkem, což už si v dnešní době nikdo nedokáže téměř ani představit.

Nabídla něco dobrého k snědku
V bílé kuchyni hosty vítala kuchařinka. Byla milá a nezapomněla nabídnout něco dobrého k snědku. Neprozradila však hned, co hosté jedí. „Zkuste uhodnout," vyzvala raději zámecké hosty. Oranžová barva napovídala několik možností. Avšak silná chuť medu, kterým byla zvláštní marmeláda slazená, zrazovala. Ačkoli se nabízí hádat známé ovoce a zeleninu oranžové barvy, tipy byli většinou jinde. Mnohem exotičtější, jelikož sladká chuť velice zavádí. Nakonec se však návštěvníci dozvěděli, že jde o mrkvový džem.
Dělá se prý klasicky jako jakákoli jiná marmeláda, jen med je třeba dodat až po varu a želírovací cukr nepřichází v úvahu. Vždyť jsme přeci v době, kdy ho nikdo neznal! Zájemci dostaly i recept s postupem přípravy.
Ve sklepení už kuchařky na ohni připravovali hrách , ale také škvarky s jablky. Každý mohl ochutnat a pak vyjít do zámecké zahrady.
Milovníci košíků tu byli jako v ráji. Nabízelo se tu několik různých stylů košíků, včetně ošatek na chleba. „Koupila jsem si ošatku na chleba, moc ráda ho peču," svěřila se Martina Teclová z nedalekých Peček, která na zámku však nebyla jako host.


Mohli si vyrobit šumák do vany
Ona sama příchozím nabízela vlastnoručně vyrobená mýdla, sole do koupele, sušené bylinky a v neposlední řadě tonika na pleť a balzámy na rty. Ten s osmdesáti procentní čokoládou byl nejen balzámem, ale také dobrým pamlskem nejen pro děti. Právě u jejího stánku si ti nejmenší mohli vyzkoušet vyrobit šumák do vany.
Na terase zámecké kavárny zase Linda Matoušková s dětmi vyráběla nejen náušnice, ale také magnetky z modelovací hmoty. Někteří zájemci o dílničku se dokonce vracejí. Navštívili ji totiž už při velikonočním tvoření.

Rodiče poseděli na stinné terase
Zatímco děti vyráběly, rodiče se posadili na stinnou terasu a popíjeli některý z drinků. Zájem byl také o projížďky na koních a malování na obličej. Zajímavé výtvory na obličeji pak neměli jen ti nejmenší, ale také některé maminky.
Na své si na řemeslném trhu přišli také ti, kdo mají rádi polštářky nebo látkové tašky. Nezapomnělo se ani na milovníky drátkování a k dispozici byl samozřejmě také stánek s občerstvením.
Hlavně pro ty nejmladší návštěvníky zámku Radim bylo přichystané loutkové divadlo. Představení bylo každou hodinu jiné, a tak děti mohly přijít klidně několikrát za den do sálu radimského zámku, aby se podívaly na některou z připravených pohádek. V každou celou se tak sál zaplnil a ztichl. Komunikoval jen loutkař s dětmi.⋌

Autor: Lucie Mašínová

20.7.2014
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Velkoosecký vrh 2017.
36

OBRAZEM: Ve Velkém Oseku vrhali nože i sekery

Helena Jiranová (vlevo).

Ptejte se on-line Heleny Jiranové

Jaroslav Svěcený: Na dovolené jsem byl bez houslí. Ke konci jsem měl absťák

Praha /ROZHOVOR/ – Houslový virtuóz Jaroslav Svěcený tvrdí, že jeho pracovní zápřah nemá dobrý vliv na jeho zdraví. Proto se rozhodl zvolnit, více si vybírat koncertní místa. Když se ale s ním bavíte, říkáte si, jak to muselo vypadat, než zvolnil. Chrlí ze sebe jednu myšlenku za druhou, jeden projekt za druhým. A to si jistě ještě mnohé nápady schovává na příště. Jeho život posledních týdnů zasáhly dvě události. Jednak si po dlouhých letech dopřál s manželkou společnou dovolenou u moře. A pak jeho dcera Julie získala třetí místo na prestižní houslové soutěži. O tom všem jsme si povídali.

Na nový zdroj tepla mohou zájemci získat až 127,5 tisíce korun. Jak na to?

Střední Čechy – Příspěvek už nelze získat na čistě uhelný hotel, ale dotace mohou majitelé domků sloužících k bydlení získat na čtyři rozmanité zdroje tepla: na tepelná čerpadla, na kotle spalující biomasu, na plynové kondenzační kotle a na kotle kombinované (tedy takové, v nichž lze vedle uhlí spalovat i biomasu). K nové vlně kotlíkových dotací ve Středočeském kraji, pro niž je připraveno 502,2 milionu korun, to v pátek přišel říci na krajský úřad ministr životního prostřední Richard Brabec (ANO).

Kam za kulturou? Přečtěte si náš přehled!

Kolínsko - Přinášíme vám přehled víkendových událostí na Kolínsku.

Areál Bartoloměje bude stát o miliony méně

Kolín - Po mnoha průtazích a doplňování odpovědí na spoustu dotazů stavebních firem se konečně pohnulo výběrové řízení na obří rekonstrukci celého areálu chrámu sv. Bartoloměje v Kolíně. Radnice už otevřela obálky s nabídkami, celkem byly tři. Nyní běží lhůty na odvolání.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení