Rodiče nastávajících prvňáčků většinou neradi na tak významné události v životě svého dítěte šetří, a tak se snaží nakoupit pěkné věci a hlavně takové, které se budou líbit jejich potomkovi. A zde už přichází ke slovu módní trendy, a tudíž občas potřeba rozhodnout mezi rozumným názorem rodičů a touhou malého školáka. Tedy pokud nehodláte školní aktovku či batoh kupovat každý rok nový.

Kolínský obránce Martin Barták.
Barták: Teď je tady boj o místo a podle toho to vypadalo

Aktuálním hitem v motivech je pro tuto školní sezónu jednoznačně Ledové království. „To pro holčičky frčí opravdu nejvíce,“ potvrdila prodavačka v papírnictví v centru města.
Jenže kde vzít jistotu, že bude Ledové království u dětí v oblibě i za rok? Maminka Lucie byla co do školního batohu spíše pro neutrálnější motiv zvířátek, ale neuspěla. Kapitulovala a její dcerka Terezka si tak z obchodu odnesla batoh se svou oblíbenou princeznou Elsou. I když prý přemýšlela i nad Hello Kitty.

U chlapců je stále v kurzu Spiderman, společným motivem pro holky i kluky jsou pak Mimoňové. „Prodávají se ale i stále pěkné motivy pejsků, kočiček, soviček, ale i koní, motýlů, dinosaurů, motorek,“ popsala prodavačka další zkušenosti s přáními zákazníků.

Kolik stojí výbava prvňáka?Zdroj: Deník

Mezi motivy na batohy či penály najdete ale také třeba velikého sklípkana, kterého by si děvčátka na tašku nejspíš nepořídila ani za nic. Nechybí aktovky s fotografií a podpisem Jaromíra Jágra, zajímavý je i motiv hasičů či záchranné služby i s vrtulníkem. Objevují se i potápěči nebo traktoristé.

Po leckdy martyriu s výběrem tašky pak čeká rodiče ještě výdaj za pomůcky. Když se to nasčítá. Částky mohou být mnohatisícové. Školy se proto často zejména u prvňáčků snaží rodičům pomoci a řadu pomůcek pro své nejmladší žáčky pořizují. Například v Základní škole Cerhenice budou mít prvňáci plné lavice dárků. Něco přichystala škola, něco městys. A ještě k tomu bude zdravé mlsání v rámci projektu Ovoce do škol. Městys pro své prvňáky pravidelně pořizuje dárky v podobě stavebnice vážící se k výuce, třeba lego. Od školy pak žáčci dostanou psací potřeby, zápisníček, vodovky, tempery, štětce či modelínu. „Prvňáčci jsou v podstatě pomůckami zabezpečení,“ shrnula ředitelka Klára Zubíková.

Hokejový trenér Petr Martínek.
Martínek: Jsem zklamaný z výsledku, ne ze hry