Vše začalo v pravé poledne, kdy byl čas vyhrazený dětem. Ty mohly soupeřit v jízdě v neckách. Poté si děti užívaly hasičské pěny a to nejen na suchu, ale také ve vodě. K dispozici měly děti také skákací hrad, trampolínu, klouzačky nebo střelbu z luku. Nedaleko stojící pódium dávalo od počátku vědět, že akce není jen odpolední, ale zábava se potáhne do pozdních večerních hodin.

„Loni jsem vynechala, ale letos budu soutěžit také," prozradila Kolínskému deníku na počátku starostka obce Blanka Řezáčová a potvrdila tak, že nezkazí žádnou legraci a má v sobě soutěžního ducha.

Na startu se sešel velký počet zájemců o mnohdy adrenalinové soutěže. Připravenou lávku se pokusilo přejet čtyřiačtyřicet soutěžících, mezi kterými bylo také několik odvážných žen.

KOLO DOSTALI, STAČILO PŘEJET FOŠNU

Kolo dostal každý soutěžící k dispozici, pak zbývalo jen přejet fošnu. Z počátku se zdálo, že není možné ujet na úzkém prkně více jak několik metrů. Nakonec však několik mladých mužů dokázalo, že lze zvládnout celou délku fošny suchou nohou. „Pozor, to kolo nebrzdí," křičeli pak pořadatelé na muže, kteří se dostali z jedné strany na druhou bez pádu. Ukázalo se tedy, že není důležité jen přejet fošnu, ale dokázat kolo ukočírovat bez brzd také na souši. To se všem šťastlivcům, kteří neskončili ve vodě, podařilo.

Ti, kteří po několika metrech skončili svou jízdu koupáním, alespoň ukázali velkou odvahu a pobavili přítomné publikum. Je pravda, že mnohdy přihlížející spíše tajili dech. To ve chvílích, kdy soutěžící spadli na fošnu. Naštěstí se však nikomu nic vážného nestalo.

Druhá disciplína, kterou pořadatelé akce připravili, se zdála být mnohem jednodušší a divácky o to méně atraktivnější než ta první. Zdání ovšem klame.

Soutěžící měli za úkol v co nejkratším čase přejet šířku vodní nádrže na neckách. Hned zpočátku však měli někteří odvážlivci problém do necek vůbec nastoupit.

S NECKAMI SI PORADÍ SPÍŠE ŽENY

„Tady je vidět, komu jdou lépe domácí práce," pronesl někdo z přihlížejících, když do necek nastoupila žena, zatímco jejímu soupeři mužského pohlaví se to stále nedařilo. Po několika chvílích nakonec dvojice přeci jen vystartovala. Důležité bylo necky dopravit do cíle. Co na tom, že někteří účastníci se s nimi takřka potopili a jiní z nich vypadli téměř na počátku trasy.

Všichni se dobře bavili a nastal čas na další soutěžní úkol. Tentokrát šlo o to nazout si speciální lyže vyrobené z polystyrenových desek a gumových pantoflí, do rukou vzít hůlky a lyžovat na vodě. U některých šlo spíše o chůzi.

LYŽE UNESLY JEN NĚKTERÉ SOUTĚŽÍCÍ

Brzy se ukázalo, že jedny z lyží unesou jen muší váhy, ostatní jdou nemilosrdně ke dnu ještě dříve než stačí udělat jeden jediný krok. Řešení bylo jednoduché na těchto lyžích těžší jedinci jezdit nebudou tedy musí si vzít ty, které mají dvojitý polystyren. Netrvalo však dlouho a právě lyže, které unesly více kil, se rozbily. Přesněji řečeno, jeden ze soutěžích při pádu dokázal vyzout přidělanou pantofli, která sloužila jako lyžařská bota.

Pořadatelé se snažili problém napravit a lyže znovu zprovoznit. To se opravdu podařilo. Mezi tím se na hladině procházeli jednotlivci. Soutěž se tím trochu protáhla, ale zdálo se, že přihlížejícím to opravdu nevadí. Navíc je v mezičase bavila dvojice soutěžících, kteří se na fošně nejprve postrkovali a poté zkoušeli jednu z lyží využít jako snowboard. Nejen zmínění dva showmani, ale i ostatní se tak mohli přesvědčit, že snowboard na vodu opravdu nepatří.

PŘEJÍT FOŠNU S TRAKAŘEM? NÁROČNÉ

Ani tato soutěž nebyla poslední. Dále bylo třeba přejít fošnu s trakařem, na kterém byl přidělaný sud. Co myslíte, že udělá v takovém sudu voda? Velkou neplechu. O tom se mohli odvážní soutěžící přesvědčit sami. Právě tato disciplína byla inovovaná. V loňském roce v tomto případě soupeřily dvojice. Jeden vezl na trakaři toho druhého v polovině lávky se vystřídali. Tentokrát Tatečtí vymysleli těžší variantu, která byla pochopitelně mnohem více atraktivní pro přihlížející.

Tatecká fošna by nemohla svůj odpolední program skončit bez toho, aby se na lávce utkaly celé týmy. I letos došlo k přetahování lana a pádům celých týmů do vody.

Večerní program byl stejně jako v loňském roce hudební. Do obce se po roce vrátila spřátelená kapela Jaksi Taksi. Kromě nich divákům zahrála také kapela Arock a Queenie.