Pozvání na akci přijala hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová, kterou přivítal ředitel HZS Středočeského kraje Miloslav Svatoš. Přítomni také byli starosta města Kolína Vít Rakušan, Robert Kiml ze společnosti TPCA a další hosté.

Po úvodních proslovech byli přítomní hosté seznámeni s možnostmi Interaktivního vzdělávacího centra, jehož základem jsou dvě učebny. Jedna je určena pro větší děti a dospělé, druhá pro děti z mateřských školek a žáky prvního stupně základních škol. Součástí komplexu je zázemí pro lektory a pedagogy a také nezbytné sociální zařízení. V programu slavnosti nechyběla ukázková výuková hodina s dětmi z mateřské školky. Poté následovala ukázka zakouřeného stanu, který simuluje situaci v zakouřeném bytě, kde si přítomní mohli na vlastní kůži vyzkoušet reálné podmínky v prostředí zasaženém požárem. Tento stan byl v předchozích letech také pořízen z grantu TPCA.

Rekonstrukce fasád kolínského zámku, srpen 2017
Oprava fasád zámku jde pomalu, ale má to tak být

V nově vybudovaných prostorách budou hasiči s využitím moderních technologií a interaktivních pomůcek předávat teoretické znalosti, které by měly vést k prohloubení a zkvalitnění vědomostí o požární ochraně, ochraně obyvatelstva a krizovém řízení. Vzdělávací centrum bude sloužit nejen pro děti z mateřských, základních a středních škol, ale i pro jejich pedagogy, členy jednotek sboru dobrovolných hasičů nebo i pro širokou veřejnost v rámci preventivně výchovných akcí. "Prostory bude možné vyžít také při řešení krizových situací, například pro krizový štáb nebo jeho pracovní skupiny a podobně," poznamenala za územní odbor Kolín Renata Krutská.

Finančně na výstavbě centra participoval HZS Středočeského kraje částkou 800 tisíc korun, získaný grant od TPCA činil 700 tisíc korun a Krajský úřad Středočeského kraje přispěl částkou necelých 180 tisíc korun. "Na vzniku Interaktivního vzdělávacího centra a jeho vybavení i na slavnostním otevření se podíleli příslušníci a zaměstnanci územního odboru Kolín i z dalších částí HZS Středočeského kraje – a za to si zaslouží naše velké poděkování," dodala Renata Krutská.

Pochod. Ilustrační foto.
Kam na Kolínsku (nejen) za kulturou?