V rámci „modrého dne" jsou všichni zváni právě do Střediska respitní péče, které sídlí v ulici Rimavské Soboty. Právě tam se mohou dozvědět zajímavé věci týkající se autismu. Zeptat se na cokoli, co je zajímá.
Podle Michaely Provazníkové je autismus celoživotní postižení, kdy ne narušena komunikace, představivost a sociální oblast. 

Poruchy autistického spektra dělíme na dětský autismus, atypický autismus a Aspergrův syndrom. „Dětský autismus je všepronikající porucha vývoje zasahující oblast komunikace, sociálních vztahů a představivosti. Problémy jsou doprovázené omezeným okruhem zájmů, neúčelným repetitivním chováním a bizardními rituály, stereotypy,"uvedla Michaela Provzníková, o čem je dětský autismus. 

U atypického autismu jsou prý některé oblasti vývoje narušené méně, než u dětského. Buď má člověk lepší komunikační či sociální dovednosti nebo chybí stereotypní zájmy. Vývoj jednotlivých dovedností je však velmi nerovnoměrný. Aspergův syndrom je porucha vývoje stejně jako u dětského autismu, ale intelekt je na průměrné nebo vyšší úrovni. Někdy je však problém nabité vědomosti uplatnit v životě. Časté jsou problémy v sociálních situacích, obtížné je vžít se do myšlení a pocitů druhých lidí.