Milovníci jediné stopy se sdružují do klubů a pořádají nejrůznější akce.

VYRÁŽEJÍ I DO CIZINY

Několik nadšenců se před čtyřmi lety rozhodlo založit motoklub v Kostelci nad Černými lesy. V současnosti má klub 27 členů. „Nejstaršímu z nás je 67 let, mezi nejmladší patří dvacetiletí," prozradil Marek Lomič.

Klub každoročně vyráží na vyjížďky do ciziny, kromě zahraničních výjezdů pořádá ale také jarní a podzimní vyjížďky. Ta letošní, zahajovací, se však moc nepodařila. Vyjelo na ni jen osm bikerů a ujeli pouze 22 kilometrů. Delší jízdu znemožnil déšť a teplota téměř na nule.

Černokostelečtí motorkáři se věnují navíc také besedám, na kterých s dětmi hovoří o bezpečnosti svého koníčku. Jednou ročně také pořádají ve městě charitativní akci. „I její součástí je osvěta, vybrané peníze potom věnujeme nějaké organizaci. Letos to bude mateřská škola," doplnil Marek Lomič.

Kutnohorská muzejní noc 2017
Kutnohorská muzejní noc otevřela brány stovkám zájemců

SPECIÁL A VOŘEŽPLECH

Motorkáři se sdružují také v Sendražicích. Motoclub byl založen roku 2005. Sdružuje majitele a milovníky motocyklů do 50 ccm. Pravidelně organizuje například Sendražický trojúhelník, jehož se letos pojede už 11. ročník. Trať je kombinovaná, ve tvaru trojúhelníku. Závodí se ve třech kategoriích Originál, Speciál a nově Vořežplech.

Také Kolín má svůj motoklub. Zdejší milovníci vůně benzínu si říkají Kolínská Verbež a pořádají tradiční Vánoční vyjížďku.

KRÁLOVŠTÍ JEZDCI

Motorkáři v Kutné Hoře si říkají Royal Riders Královští jezdci a jejich věkový průměr činí čtyřicet let. „Klub vznikl z jezdců, kteří se znali už od školy," zavzpomínal Michal Cetkovský.

Klub má za sebou letošní zahajovací vyjížďku na Velikonoční neděli. „Na začátku července nás pak čeká každoroční společná dovolená," řekl Michal Cetkovský s tím, že jezdí vždy po naší vlasti. Největší akcí klubu je Fest Lejt, klasický sraz se živou rockovou hudbou a motorkářskými soutěžemi.

Michal Cetkovský motorky obdivoval už od dětství, kdy je začal kreslit, později opravovat a dokonce stavěl vlastní stroje. Nyní má motorek více. „Starou dobrou Jawu a Čezetu, vlastnoručně postavené choppery a pak Hondu VT1100 Shadow, která je také dost upravená," vyjmenoval.

Motoklub mají také v Čáslavi. Sezonu letos zahájili 6. května. „Zahájení se nám vydařilo. Sjelo se přes sto motorek a urazili jsme více jak sto kilometrů," uvedl František Konšel z motoklubu Freedom Čáslav. Nejmladší členkou klubu je roční Ela, má už i klubové tričko. Nejstaršímu členovi motoklubu je pak 60 let. Podle Konšela je projížďka na motorce velkým relaxem. „Když má člověk spoustu práce, může se potom sebrat a jet se provětrat," dodal s úsměvem.

Skauti pozvali Kolíňáky na ochutnávku své činnosti
Skauti pozvali Kolíňáky na ochutnávku své činnosti

JEZDÍ CELÁ RODINA

V Týnci nad Sázavou, domově legendární Jawy, jsou samozřejmě stále motorkáři, kteří dávají přednost domovské značce.

Jedním z nich je také Petr Jalovecký, majitel Jawy 650 Classic. Na Jawě jezdil už jeho otec, tovární značce propadla i jeho dcera. „Jezdíme na srazy mototuristů pod hlavičkou Motoclubu Bohemia Týnec nad Sázavou," upozornil s tím, že z Benešovska se právě těchto srazů účastní zhruba patnáct motorkářů.

Petr Jalovecký má za sebou už dvacet takových srazů v Evropě a jeden dokonce v Africe. „Letos pojedeme na sraz do Švédska," připomněl držitel Zlaté plakety Mezinárodní motocyklové federace. 

MOTOAKCE

15. ročník Sendražického Padede 2017

  • Srdečně Vás zveme na 15. ročník Sendražického Padede, které se uskuteční 27.-28.5. klasicky vyjížďkou ze Sendražic do Lužan u Jičína na strojích do 50ccm. Sraz v 8:30 (nejdéle v 9:30)před hostincem "U Černohlávků" v Sendražicích. V 8:45 proběhne tradiční focení následované občerstvením. Start PADEDE 2016 je v 10:00. Těšíme se na Vás i Vaše stroje do 50ccm.

Rataják 2017

  • 7. ročník jízdy pravidelnosti do strašlivého vrchu Rataják pro motocykly a automobily do roku 1970 se koná 1. a 2. července v Ratajích nad Sázavou.

Motodědci v Soběšíně 2017

  • Již patnácté setkání Motodědků je stále tam kde vždy - tábor YMCA Soběšín. Brána srazu se otevírá v pátek 2. června v 15 hodin. Akce potrvá celý víkend.

Fest Lejt 2017

  • 19. ročník tradičního setkání motorkářů a jejich příznivců se koná v chatovém táboře ve Vlastějovicích 29. července.
Hasiči z Jamného při sázení stromků.
Každý nový občan má svůj strom v aleji