„Prvním důvodem je, že nám chybí funkční dílny. Chtěli bychom se pokusit získat peníze na jejich vybudování a vybavení z nového integrovaného programu Evropské unie. Druhým důvodem je právě naše snaha propojit budovu školy s budovou školní jídelny," vysvětlil starosta Marek Semerád. V této chvíli již městys zahájil výběrové řízení na projektanta.

Co se týče rozvoje mateřského a základního školství v městysi, připomněl starosta, že v základní škole se v uplynulém školním roce poprvé po 20 letech podařilo dosáhnout toho, že nemá výjimku z minimálního počtu žáků.

„V současné chvíli je ve škole evidováno 181 žáků, škola má rezervu cca 20 žáků nad minimální počet a výjimku ministerstva školství," upřesnila ředitelka školy Klára Zubíková.

„To samozřejmě klade vyšší nároky na již dnes dobré vybavení školy z hlediska prostorového. Proto jsme přistoupili k vybudování nové družiny," řekl starosta Marek Semerád.

Práce dnes již finišují, družina vznikla v místě původní terasy, která byla dosud málo využívaná. Během podzimu by měla být přístavba zkolaudovaná. Vzniknou zde dvě třídy rozdělené na klidovou část a část pracovní a herní. Pro odchod z družiny bude od vchodových dveří u šaten na východní straně objektu školy do jednotlivých tříd instalován videotelefon, který bude sloužit k identifikaci rodičů.

Pro dosažení vhodného mikroklimatu v místnostech během horkých letních měsíců je navrženo chlazení pomocí venkovní jednotky na štítě objektu.

Celá nástavba je řešena tak, aby splývala se stávajícím objektem, tzn. fasáda a okna jsou z obdobných materiálů a barev. „V podstatě mojí ambicí bylo, aby, až se tato nástavba zrealizuje, nikoho nenapadlo, že to kdysi bylo jinak," popisuje projektant. Jiří Koflák.

„A myslím si, že málokterá školní družina v republice se bude moci pochlubit tak překrásným výhledem do kraje," usmíval se projektant.

Pokročilo se také na přípravě budování nového hřiště. „Jelikož jsme veřejná instituce, museli jsme projít procedurou veřejné zakázky, která je nyní již za námi, máme vyhotovenou smlouvu s dodavatelem hřiště. Po podpisu smlouvy je cca šest týdnů na realizaci stavby hřiště. Věřím, že do konce kalendářního roku bude hřiště stát a žáci jej budou moci využívat," upřesnila Klára Zubíková.

Podle jejích slov se také počítá se vznikem další kmenové třídy a specializovaných učeben pro výuku pracovních činností, v plánu je i aula.