Českobrodští usilují o státní příspěvek také na obnovu fasády a vitráží kostela sv. Gotharda, celkovou obnovu omítek na Kouřimské bráně, očištění pomníku Prokopa Velikého, na repase dalších oken Podlipanského muzea a T.J. Sokol Český Brod připravila projekt na generální obnovu suterénu sokolovny.

„Naši značnou pozornost do blízké budoucnosti si jistě zaslouží i prostor obou českobrodských náměstí, která dnes v řadě zákoutí nedělají našemu městu dobrou čest," uvedl předseda komise regenerace městské památkové zóny Vladimír Jakub Mrvík.

„V rámci vedení města i památkové komise se hovoří například o skupině kontejnerů na tříděný odpad před kostelem sv. Gotharda, které jsou v dnešní době sice holou nezbytností, ale svým současným pojetím spíše připomínají modernistickou etudu na husitskou vozovou hradbu. Proto se zrodil záměr na vybudování velkokapacitních podzemních kontejnerů na jiných místech náměstí, jak je to dnes už běžné v centrech řady jiných historických měst," dodává s tím, že tento záměr je pochopitelně schůdný jen s pomocí dotace.

Bohužel, i přes značnou snahu města, nestihl podle jeho slov letos projektant připravit všechny náležitosti žádosti o dotaci do termínu podání, a tak o „neviditelných" kontejnerech může město snít minimálně do roku 2017.