Městská rada může povolit pokračování hudební produkce po 22. hodině. Požádat se ale musí aspoň 60 dnů před akcí.

Zastupitel Martin Slavík se na zasedání zastupitelstva dotázal, zda pokud někdo požádá třeba jen měsíc před akcí, zda mu automaticky nebude vyhověno. Rada města by to mohla zvážit, ovšem jak připomněl právník Tomáš Kasal, pokud zastupitelstvo schválilo obecně závaznou vyhlášku i s parametrem 60 dnů, pak rada města nemá oprávnění měnit obsah této vyhlášky, tedy žádosti o výjimku po 22. hodině podané méně než 60 dní předem by vyhovět neměla. Zastupitel Martin Škorpík připomněl, aby tedy město nebylo nakonec jediné, které tuto lhůtu prošvihne, a to na pořádání Kmochova Kolína.

Klíště. Ilustrační snímek.
Chraňte se! Klíšťata útočí. A u nás bohužel mohou být infikovaná

Zastupitel Petr Volšanský navrhl, zda by šlo při kulturních akcích počítat i s měřením hluku. „Město Kolín samo hluk neměří a dokonce už ho přestala měřit i krajský hygienická stanice,“ reagoval starosta Vít Rakušan. „Můžeme se nad tím zamyslet, ale je pro nás těžké nastavit technický model, kdo by hluk měřil. Jedno měření hluku na obchvatu, které jsme platili z vlastních peněz, stálo 55 tisíc korun. Kdyby se na každou akci mělo vydat 55 tisíc…? Neumím si to technicky představit,“ dodal starosta.

O hluku z Kmochova ostrova se zmínil i zastupitel Jan Hora. „Lidé ze sídliště Kasárna, kteří třeba ráno vstávají do práce do TPCA, toho mají v době hudební produkce takříkajíc plné zuby,“ podotkl. Dlužno dodat, že v blízkosti je také domov důchodců.

Zatím se však zdá, že mnoho kulturních akcí zasahujících do hlubších nočních hodin letos na Kmochově ostrově nebude. V podstatě je nahlášený jen TPCA Beat Fest. Festival Natruc se letos neuskuteční a akce v rámci Kolínského kulturního léta skončí podle slov starosty do 22 hodin.

Charitativní běh Od nevidim do nevidim
Tipy na kulturní a sportovní akce na Kolínsku