Nejde o publikaci klasickou, kniha zájemce provede vybranými a nejzajímavějšími místy v regionu, naznačí trasy možných výletů obcemi i jejich okolím. Každá z osmnácti kapitol je doplněna o pověst či spíše povídku se vztahem k popisovanému místu.

„Podlipansko je oblast plná tajemství a záhad, jen je musíme umět hledat. Nejde jen o svatého Prokopa, ten je přece jen reálný, ale máme zde vodníky, čerty, permoníky, skřítky loupežníky… Čerti a jiní pekelníci z okolí jsou charakteristickými představiteli českých čertů. Chtěli by se zavděčit pekelné vrchnosti, ale jsou trochu líní, trochu je jejich činnost nebaví a trochu nudí. Strašně rádi by lidem škodili, ale prakticky vždy se jejich plány někde zvrtnou a děsivé pekelné potvory ještě člověku pomáhají,…“ říká autor publikace Pavel Pávek.

Dlouhé roky turistickou literaturu a hlavně průvodce sbírá a je přesvědčen, že ty klasické poutníka již tolik nezaujmou.

„Průvodce nabitý informacemi ve stylu kde, kdo a co se po chvíli čtení stane poněkud fádním. Poví o místě vlastně vše, ale to nestačí. Kdy byl třeba kostel postavený, zapomene, že je barokní, pozná sám, to mu nemusíme zdůrazňovat. Moderní turistická literatura by měla být přece jen živější, trochu zábavná. O něco takového jsem se pokusil a výsledek posoudí pocestní, kteří se s knížkou v batohu vydají krajinou,“ vysvětluje autor.

Knížka vyšla za podpory ROP Střední Čechy a Evropského fondu pro regionální rozvoj, v užitečné kroužkové vazbě je doplněna bohatou fotografickou dokumentací od Michaely Roškotové a Pavla Pávka, obálku namaloval Jiří Filípek a zájemci ji mohou získat ve všech informačních centrech MAS Podlipansko.

Jiří Filípek