Začít stavět by se mohlo, pokud se veřejná soutěž neprotáhne odvoláním některé z firem, už letos na podzim. Hotovo by mělo být na jaře, poté bude následovat dovybavení prostor a jejich zprovoznění od dalšího školního roku, tedy 2018/2019.

Toulavá kamera natáčela v Cerhenicích
Toulavá kamera točila v Cerhenicích

„Přesune se tam 42 dětí z pavilonu Mateřské školy Štítného a vznikne i dalších 14 nových míst," řekl místostarosta. Budou to tedy dvě třídy, projekt počítá i se sadovými úpravami v okolí školky a s novými herními prvky pro děti. Práce by měly vyjít na 16 milionů korun, z toho 14 milionů by měla pokrýt dotace. Prostory ve Štítného ulici se pak budou moci upravit tak, aby tam mohlo fungovat rozšířené zařízení pro péči o děti do tří let. Kapacita dětské skupiny samozřejmě vzroste. „Vyřeší se tím problém, na který se v Kolíně poukazuje už od chvíle, co jsem nastoupil na radnici. Tedy nedostatek míst v jeslích. Poptávka je velká, ženy nastupují po mateřské dovolené do práce brzy a čekací listina na přijetí dítěte do jeslí byla opravdu dlouhá," poznamenal starosta Vít Rakušan. „Fakt, že se zvyšuje počet míst ve školkách, je součástí naší strategie, a to, aby Kolín byl přívětivé město k mladým rodinám. Aby lidé měli pocit, že se vyplatí bydlet v Kolíně, nestěhovali se jinam," dodal starosta.

Podle něj kolínská radnice nemá obavy, že pokud by šla demografická křivka třeba zase dolů, že budou objekty školek nevyužité. „Máme demografické údaje, i poptávka z okolí Kolína je obrovská, nejsme schopni ji uspokojit. Rozhodně nemáme strach z toho, že by se zase zavíraly školky a oddělení, jako tomu bylo v 90. letech," doplnil Vít Rakušan.

Velikonoční trh v Kolíně navštívily stovky lidí
Velikonoční trh v Kolíně navštívily stovky lidí