Literární soutěž léta organizoval Stipendijní a nadační fond města Kolína, letos poprvé se jej ujalo vedení Městské knihovny, finanční prostředky na ceny uvolnilo město prostřednictvím kulturní komise.

„Dorazilo přes sto prací, nejvíce ve druhé kategorii, kde jich literáti poslali šedesát šest, tentokrát byla úroveň daleko větší, než v minulosti,“ shrnula Irena Fuchsová, předsedkyně poroty. Kromě známé kolínské spisovatelky, nápovědy pražského Činoherního klubu a také zastupitelky v porotě ještě zasedli dlouholetá dramaturgyně kolínského a nyní kutnohorského divadla Dana Serbusová, ředitel a organizátor celé akce Pavel Kárník a novinář a ředitel Městského společenského domu Zdeněk Hejduk.

„Z prací bylo znát, že nyní děti žijí internetem a sledováním akčních filmů, pořád se v nich někam padalo, hořel Hus a hasil jej Zikmund, cestovalo se v čase a některé obraty byly opravdu filmové,“ zaznělo také z úst porotců.

Témata letošních prací se vztahovala ke kolínským ulicím Husova, Macharova a Za Quintinem a soutěžící se zaobírali jejich tajemstvími. Porota nakonec ocenila prvními až třetími místy a několika čestnými uznáními jedenadvacet prací ve třech kategoriích, vítězové si odnášeli originální značková pera, volnou vstupenku na akci Městského společenského domu a všichni pak poukázky na odběr knih v knihkupectví Petra Krále.

„Dával jsem vítězům volnou vstupenku do knihovny na tři roky, ale jak ti soutěžící stárnou a pořád se účastní, tak už ji všichni mají,“ smál se ředitel Městské knihovny Pavel Kárník. Přesto i tentokrát do svého zařízení dva účastníky soutěže zdarma pozval. Jeden ve své práci napsal, že je knihovna studnice moudrosti a druhý naopak, že překonal odpor a zašel do knihovny.

Celé vyhlášení, v němž ceny kromě porotců předával starosta města Vít Rakušan a jeho zástupce Jan Pospíšil, se neslo v odlehčeném a pohodovém duchu. „Chodím na tuto akci pravidelně s vnučkou a ta letošní byla ze všech nejhezčí. Žádné pompéznosti, žádné recitační a hudební vsuvky, které neměly se soutěží nic společného. Humor, lidovost v tom nejhezčím slova smyslu – to všechno mělo za následek, že se všichni společně dobře bavili, usmívali se na sebe a nikdo nikomu nezáviděl lepší umístění,“ chválila Hana Zrůstová.

Macharovo pero 2011
1. kategorie
1. Natálka Jelínková
2. Vojtěch Barcal
3. Klára Hloušková
3. David Dienstbier
Čestné uznání
PhamQuangHuy
Vanesa Jeřábková
Šimon Čejka
2. kategorie
1. Matěj Novotný
2. Tereza Kadlečková
3. Petr Nový
3. Markéta Svobodová
Čestné uznání
Karolína Skolilová
Petra Huková
Přemysl Pazderka
Jakub Mazuch
Michal Matějka
3. kategorie
1. Anna Marklová
2. Petra Hovorková
3. Tereza Kronusová
3. David Černý
Čestné uznání
Jakub Mokráček