Starosta Vít Rakušan v Londýně nedávno převzal cenu za dlouhodobou péči o židovský odkaz v Kolíně. „Až v Londýně jsem si uvědomil, jak jsme jako Kolín pro northwoodskou synagogu významné místo. Uchovávají tam svitky naší kolínské tóry a každý, kdo přichází k přijetí do komunity, čte právě z kolínských svitků. Kolín je tak pro ně doslova poutní místo,“ popsal své dojmy starosta.

Významný zástupce northwoodské synagogy, dnes osmdesátník Michael Heppner začal do Kolína zajíždět už v 60. letech. Oficiálně spolupráce s městem začala samozřejmě až po pádu totalitního režimu v naší zemi. Na české straně sehrál velmi významnou roli tehdejší místostarosta Jaromír Čábela.

Michael Heppner bude jedním z těch, kteří si 31. května projdou kolínskou stezku stolpersteinů, na jejichž ukládání do dlažby se notně podílejí kolínští studenti. Mladí lidé vytvořili také výstavu o židovských dětech, které zahynuly ve vyhlazovacích táborech. Výstava bude k vidění právě 31. května, kdy bude v synagoze po 60 letech sloužena letnicová bohoslužba. Začátek je v devět hodin.

Ve čtvrtek 1. června od 17 hodin se v synagoze uskuteční koncert Pěveckého sboru Gymnázia Kolín, který vystoupí spolu se sborem z londýnské Northwood a Pinner Liberal Synagogue. Během koncertu bude předáno další ocenění za úsilí města, muzea i škol věnované zachování židovského dědictví.

Žákům Kolína se přebor kraje vydařil.
Atletickým žákům se přebor kraje vydařil