Šok prožívají i lidé z Kolínska. „Je to hrůza," okomentovala útoky v Nice Lenka Kranková, která pracuje ve francouzské firmě. Po minulých útocích ve Francii prý celá firma držela minutu ticha. „Bylo to však až pár dní po útocích, tak nevím, zda budeme minutu ticha držet i nyní," řekla.

NA RADNICI JE K PODPISU KONDOLENČNÍ KNIHA

Lidé mohou podpořit Francii podpisem kondolenční knihy, která je k dispozici na kolínské radnici, podle místostarosty Michaela Kašpara tam bude zhruba týden, poté bude předaná francouzské ambasádě.

LIDÉ ZAPALUJÍ SVÍČKY NA PODPORU FRANCIE

Před radnicí bylo i zřízeno pietní místo, kam lidé chodili zapalovat svíčky jako vzpomínku na oběti tragédie, při které umírali lidé.

Podle Jána Liďáka, který působí jako rektor Vysoké školy politických a společenských věd v Kutné Hoře, je možné útok v Nice vyhodnotit jako další útok na základní demokratické hodnoty. „Podle odborníků na útoky osamělých jedinců se na ně nejde připravit a adekvátně reagovat, navzdory nejpřísnějším bezpečnostním opatřením," řekl.

EVROPU ČEKÁ VÍCE BEZPEČNOSTNÍCH OPATŘENÍ

Evropská demokracie si podle něj musí zvykat na bezpečnostní opatření, která se již realizují. „Ty spočívají v rozmísťování kamerových systémů, ve sledování občanů a důležitých budov, kontrole pohybu vybraných osob, odposlouchávání telefonické a elektronické komunikace, zvyšování trestních sazeb a podobně," vysvětlil.

A jestli má recept, jak změnit bezpečnostní politiku současnosti?

Podle něj neexistuje. „Možná je pouze maximální ostražitost a pokus co nejrychleji změnit podmínky, v jakých žijí mladí lidé v chudých předměstích západoevropských společností," řekl.

EMOCE MOHOU PROBLÉM JEŠTĚ ZKOMPLIKOVAT

Ján Liďák dodává, že je důležité zachovat racionální přístup a hledat racionální opatření, také se vyhnout emotivním reakcím. „Emoce v politice mohou být velmi tenkým ledem, který problém nevyřeší, ale může ho zkomplikovat," varuje.

Na českých diskuzních serverech a sociálních sítí se objevilo volání po czexitu. Bude podle něj mít tento útok dopady na evropskou integraci? „Nevím, jak tento případ může souviset s czexitem. Že by se České republice mimo Evropskou unii vyhnuly podobné útoky? Nevím, jestli na to existuje racionální odpověď," řekl.

Podstatná je podle něj výměna názorů a diskuze před neuváženými výroky a činy. „Nechme příslušné orgány a instituce, aby plnily svoje povinnosti. Demokracie má nástroje, aby si poradila i s takto vyostřenými problémy," ukončil náš rozhovor.