Ten se do rockové kapitoly československé muziky zapsal spoluprací s Mariánem Vargou a kapelou Collegium Musicum, svojí skupinou Prúdy i Radimem Hladíkem, jeho deska Zelená pošta je přelomovým tuzemským albem. Fanoušky inteligentního popu pak určitě neurazí hity jako Medulienka či Učitelka tanca.

Pavol Hammel dorazil do Kolína s kapelou složenou z kytaristy, kontrabasisty, klávesisty, bubeníka a hráče na perkuse. „Léto skončilo a cirkus tu máme permanentně," uvedl hned po úvodní skladbě Podnájom Pavol Hammel písničku Cirkus Leto a poté vyzval přítomné k projevení jejich hudebních přání. „Ale z mého repertoáru, ne od Nagye," smál se a vzápětí hrábl do strun akustické kytary, aby na přání zahrál svůj asi největší rádiový hit Učitelku tanca.

„Tuhle písničku zahrál poprvé Jiří Černý v rozhlasové Houpačce někdy v roce 1967 nebo 1968 a byla to moje úplně první," uvedl zpěvák Baladu o smutnom Janovi a poté naopak sáhl k několika úplným novinkám. Po dalším splněném přání, lehce infantilní Lokomotivě, kterou si zpíval celý sál, došlo na Kamalasky a krásnou Staré kone nahé jezdkyně a po Smutné ranné električke i na další velký hit Medulienku.

„Ta písnička je stará čtyřicet čtyři roků a ta paní, o které se v ní zpívá, tak šedesát čtyři," zavtipkoval Hammel, kterého nerozházela ani přetržená struna na jeho elektroakustické kytaře a s Jurajem Burianem dali vzápětí několik písniček jen za doprovodu dvou akustických kytar.

„Tohle je takové moje vyznání," uvedl skladbu Kreditka srdca a po ní písničku pojmenovanou Šest starcov. „Ta na desce nikdy nevyšla, podobnost s okupací naší republiky šesti armádami v roce 1968 byla jasná," připomněl. Po dvouhodinovém koncertu odmítali fanoušci Pavola Hammela i s jeho spoluhráči pustit z pódia, stalo se tak až po třech přídavcích.

„Přijel jsem ze Zruče nad Sázavou a vůbec toho nelituji, koncertem jsem byl absolutně nadšený," hodnotil jeden z fanoušků, další pak nakupovali CD, dávali si je podepisovat a fotili se na památku. Nakonec kdo ví, kdy se Kolín opět dostane do itineráře tohoto slovenského barda