„Hlavním cílem našeho snažení je naplnění volného času dětí a mládeže a tak i podstatná část dnešního závodu je určena právě jim. V kategoriích 50,65 a 85 kubíků se představili nejmladší jezdci, za řidítka usedli kluci vlastně od šesti let,“ říká ředitel závodu Josef Splavec.

Kategorie Open, 125 ccm a Vetrán obsadili zkušení jezdci a na trati bylo celé odpoledne co sledovat.

„Trať v Krupé je výborná. Ona má každá svoje specifické vlastnosti, dvě stejné na světě prostě nenajdete; různé jsou třeba zatáčky, jejich klopení , vlastně všechno. Motocyklový sport je náročný nejen finančně, jezdci musí být hlavně zdatní fyzicky,“ vysvětluje otec jednoho z mladých soutěžících, desetiletého Matěje Zelenky z Kolína.

Pořadatelé a vlastně všichni z MX klubu oceňují přístup nejen starosty Jaroslava Boumy, ale vlastně všech obyvatel Krupé.

„Se všemi vycházíme velmi dobře, pochopitelně se snažíme co nejvíce eliminovat vše, co by životu ve vesnici mohlo být po dobu závodů na obtíž,“ zdůrazňuje Josef Splavec.

„Každý závod připravujeme dlouho dopředu a jde hlavně o zajištění finančních prostředků. Podstatné většina pochází od sponzorů, podařilo se navázat i spolupráci s MAS Podlipansko. Hodně nám pomáhají i hasiči z Jevan, kteří kropí trať a starají se tak o její bezprašnost,“ dodává jeden z organizátoru Roman Pošta.

Letošní motoristická sezona v Krupé ještě nekončí. Příští sobotu se na stejné trati utkají malé motocykly Československé výroby, tedy vyrobené do roku 1989. Může přijet každý zájemce, je lhostejné, zda jeho malý motocykl bude sériový, nebo s úpravam, podrobné informace jsou na stránkách www.mxkrupa.cz.

Koncem září soutěžící pojedou poslední závod soutěže o pohár starosty a při Krupském posvícení dojde ke slavnostnímu vyhlášení vítězů všech kategorií.

Pavel Pávek