V případě dětského hřiště však nešlo jen o stříhání pásky a proslovy, ale zejména o samotné děti, kterým bude místo do budoucna sloužit.

Ty měly možnost vyzkoušet nové prolézačky, skluzavky, vahadlové a řetízkové houpačky, pružinové sedačky nebo kolotoč. Zaujaly je také kamínky, které jsou součástí dětského hřiště. V nich děti jen tak posedávaly nebo jimi zasypávaly své nohy. Mnohé z nich si užívaly příjemnou chůzi po štěrku, aby za chvíli zase řádily na multifukčním hradě s mnoha hracími prvky a skluzavkami.

HRANÍ PŘERUŠILY NEZBYTNÉ PROSLOVY
Jejich veselé hraní na krátkou dobu přerušila oficiální chvilka, kdy byl na místě přivítaný hejtman Středočeského kraje Miloš Petera a slavnostně se přestřihla páska.

„Věřím tomu, že dětské hřiště bude sloužit k účelu, ke kterému má. Dovolte mi, abych poděkoval panu hejtmanovi, že nám významně přispěl na celou tuto akci, která celkově stála půl milionu korun," řekl starosta obce Karel Horák. „Ať se tu děti dobře baví, ať tu není žádný úraz, protože to je vždycky problém," popřál místním hejtman Miloš Petera.

MÍSTOSTAROSTA POZVAL DĚTI K OBČERSTVENÍ
Poté místostarosta Jiří Podval pozval děti, aby se přišly občerstvit. Připravená pro ně byla točená limonáda, sladkosti a tvarohové jogurty. Kromě toho se mohli nejmenší obyvatelé Žehuně bavit díky dětským písničkám, které hrály z reproduktorů nebo čekat frontu na balonky.

Některé děti se vrátily zpět na nové prolézačky, jiné zvídavě čekaly, co je ještě čeká. Původně měly slíbený skákací hrad. Místo něj si však nakonec mohli všichni dobrovolníci vyzkoušet nafukovací koule. S nimi se dá užít spoustu legrace.

První odvážlivec například zkoušel, jak v nafouknuté kouli udělat kotoul. Poté se se svým kamarádem vystrkoval z vymezeného prostoru. Pokud by bylo na místě více koulí, mohly si děti zahrát obdobu fotbalu, takzvaný zorball.

Kromě toho děti mohly vyzkoušet hru přesnosti, kdy pomocí lan musely ve dvou chytnout dřevěnou kostku a tu postavit na jinou. Pak pokračovat s další až do doby, kdy bude stát co nejvyšší věž.

Každé dítě však nejvíce potěšila aktivita připravená na samý závěr akce. Do prostoru přijeli místní hasiči, aby dětem připravili zdravotně nezávadnou pěnu. V té se pak děti mohly vyřádit do sytosti.

ZE HŘIŠTĚ MAJÍ RADOST DĚTI I MAMINKY
Z nového hřiště v obci nemají radost jen samotné děti, ale také jejich maminky, které hřiště již dlouho požadovaly. Až letos jim obec konečně mohla splnit přání. Po několikaletém snažení o poskytnutí dotace na stavbu dětského hřiště ze všech možných fondů se na obec konečně usmálo štěstí a získala na akci plných pětadevadesát procent nákladů.

Pro návštěvníky je připraven i stůl s lavicí pro odpočinek a případné občerstvení. To vše v barevném provedení pro zrakovou percepci dětí. „Celý areál se podařilo oddělit od silnice novým plotem, a tak se maminky nebudou muset bát o své nejmenší," připomněl místostarosta Jiří Podval s tím, že v současné době chybí ještě vrata, která budou vsazena v brzké době. Pak budou děti opravdu v bezpečí. Asfaltová i travnatá plocha v rozlehlém areálu dětského hřiště vybízí nejen k míčovým hrám starší děti, které na prolézačkách a houpačkách budou hlídat své mladší sourozence.