Část hradeb je již zrekonstruovaná a město chce v obnově památky pokračovat také v příštím roce. Podle starostky města Zuzany Čihákové se musí opevnění rekonstruovat postupně vzhledem k finanční náročnosti akce. Rozhodně tak v příštím roce nedojde k renovaci zbylé části městských hradeb. Kouřimští pochopitelně nehradí nákladné opravy pouze z kasy města. O pomoc žádají nejen ministerstvo kultury, ale také Středočeský kraj.

V současné době ještě není jasné, zda jmenované instituce žádosti vyhoví a přispějí na obnovu památky, která ke Kouřimi neodmyslitelně patří.

„Nevím, kdy se začne se stavbou, záleží na tom, zda uspějeme s žádostmi," řekla starostka. Ta také prozradila, že projekty potřebné k rekonstrukci jsou již hotové. Jediné, co v současné době chybí, jsou tedy peníze.

„Hradby mají 1250 metrů, v různých částech jsou jinak široké i vysoké. Jde o investici za stovky milionů korun," prozradila Zuzana Čiháková. Hradby se svojí zachovanou délkou řadí k nejdelším zachovaným městským opevněním v Čechách. Od roku 1995 se kouřimské městské opevnění řadí k národním kulturním památkám.