V současné době se opravují vitráže. Podle faráře Jaroslava Líznera by měly být vitráže do kostela vráceny do konce dubna.

V minulém roce již došlo k zanesení původní větrací šachty, krovů a v neposlední řadě výměně okapů.

„Po vitrážích je na řadě věž," prozradil další postup renovace kostela Jaroslav Lízner. Podle jeho slov je důležité věž zkontrolovat, aby se zjistilo, co vše je nutné zrekonstruovat či obnovit.

Součástí celé rekonstrukce je prý také odvodnění okolí, s čímž souvisí již zmíněná výměna okapů a svodů, kdy byla měď nahrazena umělou hmotou.

V prvním pololetí tohoto roku by mělo dojít ještě na opravu vnějšího pláště kostela a také by měla být hotová střecha.

To prozradil Jaroslav Lízner s odvoláním na stavebního technika z Kolína, který má celou opravu vzácného kostela na starosti.

Na financování celé opravy se podílí hned několik institucí, církev by náročnou rekonstrukci sama nezvládla. Velký dík faráře tak náleží vedení obce, které rekonstrukci podporuje.

„Kostel je dominantou naší obce, což si samozřejmě plně uvědomujeme," konstatovala starostka obce Michaela Růžičková.

Prozradila také celkovou částku, kterou obec na opravu kostela přislíbila. Jedná se o sedm set tisíc korun. „Částka však ještě není vyplacená celá," přiznala starostka, že peníze poskytují po částech.

Jaroslav Lízner je však obci neskonale vděčný. „Jsem rád, že obec dodržela své slovo, i přesto, že se změnilo její vedení," ocenil farář. Prý se mu velice líbí, že Konojedští chápou kostel sv Václava jako architektonický prvek a památku.

Celková cena rekonstrukce se blíží pěti milionům korun. Největší část peněz je z evropských fondů, další, jak jsme již zmínili, darovala obec a finančně se samozřejmě podílela také sama církev. Zapomenout nesmíme ani na veřejnou sbírku, která byla v rámci opravy vyhlášena.

Kostelík v Konojedech je známý hlavně z budovatelského seriálu o tom, jak Honzík Hamrů založil a úspěšně vedl JZD.

Poslední opravou kostel prošel zhruba před 170 roky, opravovaly se tehdy hlavně krovy a prý nijak kvalitně. Váha střešní konstrukce začala působit na obvodové zdi zešikma, narušovala je a dokonce se začal ohýbat oblouk v klenbě lodi.