„Máme zhruba sedmdesát členů, aktivních je čtyřicet," uvedl starosta sboru Radovan Žyla. Vzápětí dodal, že činnost hasičů není jen o hašení požárů „Snažíme se být prospěšní i jinak. Připravujeme řadu kulturních programů od plesů až pro akce pro děti, těm se snažíme věnovat co nejvíce," dodal Žyla.

Podle něj určitě stojí za zmínku i akce se sběrem nebezpečného odpadu a další, kterými se snaží pomoci městu i podnikatelům. „Myslím, že co se týče technického vybavení, jsme na tom velice dobře a dá se říci, že nám dnes vlastně nic nechybí, třeba stanici máme novou šest let," vysvětlil Radovan Žyla.

Jako každý rok došlo také k ocenění některých hasičů. Patrně to nejvýznamnější se týkalo Jaroslava Pačesa, který u dobrovolných hasičů prožil neuvěřitelných padesát pět let.

„Já se k hasičům dostal vlastně jednoduše. Jako kluk jsem bydlel v Jevanech, vedle nás stála zbrojnice, a tak jsem se nějak automaticky přidal a pokračoval i po přestěhování sem do Kostelce," vyprávěl Pačes svůj příběh. Prý jde o celoživotního koníčka. „Vlastně jsem nikdy nezatoužil po dráze profesionálního hasiče. Ani nespočítám kolik jsem absolvoval všemožných školení, prošel jsem prakticky všemi existujícími funkcemi," vysvětlil Pačes. Dnes podle svých slov dělá hospodáře. „Nejvíce asi vzpomínám na přípravy oslav stého výročí trvání našeho sboru v roce 1974," vzpomínal služebně i věkem nejstarší hasič sboru v Kostelci.

V uplynulém roce kostelečtí hasiči absolvovali padesát čtyři zásahů, z toho 35 požárů, ostatní byly technické pomoci nebo úniky ropných látek, zaznamenali i jeden planý poplach. Na jednoduchou otázku proč to všechno vlastně dělají, mají stejně jednoduchou a stejnou odpověď: „Protože tady žijeme."

Autor: Pavel Pávek