Situace došla až tak daleko, že loni vydalo Ministerstvo životního prostředí vyhlášku, která chráněného kormorána dovoluje střílet.

BENEŠOVSKO

Na Benešovsku se tento tažný pták, stejně jako jinde, může lovit už od loňského srpna a až do letošního posledního března na dolním toku řeky Blanice, Sázavě od Vlastějovic na Kutnohorsku po Týnec, Sedlickém potoku u Hulic, Křešickém potoku u Českého Šternberka a také na Štěpánovském potoce u Soutic. Kormorán ale nemá klid ani v oblasti Chráněné krajinné oblasti Blaník, kde je odstřel povolený na tamních chovných rybnících.

Čtěte také: Benešovsko se lépe napojí na dopravu hlavního města

Úbytek ryb v Sázavě vinou velkého apetitu kormorána pocítili například i rybáři v Českém Šternberku. „Máme problémy s přemnoženými predátory, hlavně kormorány," připustil předseda organizace šternberských rybářů Milan Štěpnička, i když ryby loví i volavky, vydry, norci, ledňáčci nebo poměrně nový predátor, morčák velký, který dokáže lovit v hloubce dvou metrů a pod vodou vydrží až osm minut.

„Momentálně u nás na Sázavě kormoráni nejsou, protože je řeka zamrzlá. Proto je letošní situace lepší. Posledních pět let ale Sázava nezamrzala a kormoráni měli volné pole působnosti," potvrdil Milan Štěpnička s tím, že ptáci k Českému Šternberku přilétali z Prahy. „Tahle situace se ale nejspíš brzy změní, protože vodohospodáři budou upouštět spodní vodu z nádrže Švihov a ta je teplá, takže pak řeka roztaje až do Týnce," tvrdí předseda českošternberských rybářů.

Podle něj se na Sázavě objevují v půli prosince hejna kormoránů čítající až sto padesát ptáků. A až do svého odletu, zhruba do poloviny března pak dokáží rybářský revír vyplenit téměř dokonale. Za den uloví každý pták i více než půl kilogramu ryb.

Lepší, než střílení kormoránů, je ale něco úplně jiného. Nejlepší ochranou před kormorány je podle rybářů orel mořský.

„Objevuje se na Poříčku a když přiletí, všichni kormoráni raději zmizí. Orel nám naprosto vyhovuje. Uloví dvě ryby za dva dny," dodal předseda organizace českošternberských rybářů Milan Štěpnička.

KUTNOHORSKO

„Dá se předpokládat, že Český rybářský svaz nějaké škody v souvislosti s výskytem kormoránů mít bude. Na Kutnohorsku jsme ale tuto zimu zatím žádný zvýšený výskyt nezaznamenali. Zima je myšlena od začátku tohoto roku, na podzim tu ještě byli," uvedl za Městské lesy a rybníky Josef Víta. „Létají spíše na Sázavu, na nezamrzlé části řek. Zrovna nedávno jsem viděl táhnout hejno asi padesáti kormoránů," doplnil Víta. Co se týče odškodnění, je to podle něj složité, protože se jedná o chráněného ptáka. „My jsme zatím nikdy za škody způsobené kormoránem odškodnění nežádali," uzavřel.

Čtěte také: O biologický monitoring má zájem kolem 140 občanů Malína

KOLÍNSKO

S kormorány bojují také rybáři v Plaňanském revíru. „Zaznamenali jsme náletově asi 30 kormoránů, převážně v zimě. V létě létají jen ojediněle," řekl Vladimír Syrovátka, hospodář organizace plaňanských rybářů. Podle jeho slov místní rybáři nemají povolení k odstřelu, z toho důvodu kormorány alespoň plaší střílením petard. „Škody na rybách jsou velké. Denní spotřeba jednoho kormorána je 0,5 -0,75 kilogramu masa převážně bílé ryby," prozradil Vladimír Syrovátka. Ten také dodal, že svaz žádné odškodnění od státu nedostává.

Černý loupežník, který u nás nemá přirozeného predátora pochopitelně škodí také na dalších místech Kolínska. Problémy mají rybáři na Labi i na dalších menších tocích.

Čtěte také: Do TPCA nastoupí sto zaměstnanců z Ukrajiny