Práce, kterou vykonává, podle opozičních občanských demokratů neodpovídá jeho platu 90 tisíc korun měsíčně. Podle ODS by měl Semerád kraji také vrátit část vyplacených peněz.

Marek Semerád však svoji finanční odměnu nevidí jako něco nestandardního. „Moje odměna je taková, kterou mají všichni ředitelé zastoupení krajů v Bruselu. Můj předchůdce měl odměnu dokonce dvojnásobnou, když se sečetli všechny požitky," vysvětlil.

Hejtmanka Zuzana Moravčíková uvedla, že kraj se Semerádem jedná o ukončení smlouvy.

Věc ale podle ní není tak jednoduchá. „Mám stanovisko právníků, že tuto smlouvu lze ukončit pouze dohodou, a k tomu musejí být obě strany. Je tam příslib, že smlouva bude ukončena k 31. srpnu," řekla dnes Moravčíková ČTK a Českému rozhlasu. Semerád s tím podle ní předběžně souhlasil a nedostane za to žádnou kompenzaci.

Hejtmanka chce zároveň prověřit, zda se bruselské zastoupení vůbec vyplatí provozovat. „Jedu příští týden do Bruselu, abych zjistila, co vlastně to zastoupení vykonává, jestli to má pro Středočeský kraj smysl," uvedla.

Zda se zastoupení vyplatí, to by mělo podle krajského radního Karla Molnára, bude na rozhodnutí příštího vedení kraje. Podle starosty Víta Rakušana prezentace kraje v Bruselu Kolínu žádný užitek nepřinesla. „Vždy jsem ale obdivoval pana Semeráda, jak zvládne být starostou, učitelem na základní škole, předsedou místní i okresní organizace ČSSD, krajským zastupitelem a zástupcem Středočeského kraje v Bruselu, to musí být skutečně renesanční člověk," okomentoval událost starosta Kolína.

Karel Molnár v aféře vidí předvolební intriky. Vznik diskuze ohledně reprezentace okomentoval i Marek Semerád. „Vzniklo to jednak kvůli problémům, které David Rath má. Je se mnou spojovaný, protože kandidoval na poslanecký post za kolínský obvod," uvedl.

Marek Semerád navíc říká, že hejtmanka Zuzana Moravčíková nedokáže obhájit jeho práci a koncepci, podle které v Bruselu pracuje.

Že by Brusel byl trafika od Davida Ratha ale vylučuje. „To je nesmysl, hejtman kandidoval dva roky potom, co jsem začal v Bruselu působit," řekl. Navíc prý pokračuje v tradici, kterou založila ODS. „Chtěli jsme ji oživit, vodili jsme tam například studenty," řekl.

Mandátní smlouva, kterou se starostou Cerhenic na Kolínsku a krajským zastupitelem Semerádem uzavřel bývalý hejtman David Rath, vyprší na konci příštího roku.

Od prosince 2008 do května 2012 si Rathův blízký spolupracovník přišel podle ODS na 3,9 milionu korun a dalších 56.237 eur (zhruba 1,4 milionu korun).

„Ta spolupráce se musí ukončit okamžitě a prověřit, co tam vůbec pan Semerád do této doby dělal. Devadesát tisíc měsíčně není vůbec málo a ty výstupy nejsou adekvátní této částce. Myslím si, že Středočeský kraj by měl požadovat po panu Semerádovi vrácení části peněz," řekl novinářům kandidát ODS na hejtmana Raduan Nwelati, podle nějž Semerád dostal trafiku od Ratha.

Smlouva nebyla uzavřena se Semerádem, ale jeho firmou. Její ustanovení o proplácení služebního bytu, auta, cestovních a dalších náhrad přitom podle ODS odpovídají spíše zaměstnaneckému poměru. Podle občanských demokratů by mohlo jít o takzvaný švarcsystém. Smlouva se nelíbí ani Moravčíkové. „Byla uzavřena v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Ta odpovědnost ovšem padá na bývalého hejtmana, který ji podepsal," uvedla.

Semerád svou práci obhajuje. ČTK nedávno řekl, že je v Bruselu poměrně často. „Ač je to pro mě neúnosné, protože mám rodinu a tak dále, ale prostě jsem do toho něco investoval a chci tu misi tam dokončit," dodal.