Situace 3. června 2013

Ve Svojšicích museli evakuovat 110 lidí z ústavu sociální péče kvůli velké vodě, která protékala okolo budovy. „Hráz se neprotrhla. Je ale vymletá, poloviční, než byla. Stále prší, takže nemůžeme zaručit, že vydrží," řekl starosta Lubomír Šmejkal.

Kolínské nádraží částečně funguje na 4 kolejích (2 na Poděbrady, 2 na KH), vlaky mohou jezdit až 40 kilometrů za hodinu (ještě před chvilkou mohly projíždět pouze krokem).

Policisté nyní střeží ta nejhůře zaplavená území. Konkrétně ta, která musela být evakuována kvůli velké vodě, aby předešli případnému rabování. „Kontroly se odehrávají, staráme se o veřejný pořádek. K rabování na Kolínsku aktuálně nedochází," řekla Věra Žídková, mluvčí kolínských policistů.

Evakuace se odehrály na Kolínsku například ve Svojšicích, Vrbčanech, Radimi, Liblici u Českého Brodu a Plaňanech. V Sendražicích dohlíží na situaci městská policie.

Kouřimští plošnou evakuaci nechystají, museli ale evakuovat část města, konkrétně 29 domů a 10 chat. Se vším ochotně pomohli dobrovolníci. „Přišla jich pomoci spousta, patří jim velké díky, projevili ohromnou solidaritu," pochválila je starosta Kouřimi Zuzana Čiháková.

Evakuaci zažívají také Pečky. „Evakuujeme obyvatele některých částí města do Sokolovny i z okolních obcí, například Dobřichova a Ratenic. Voda nás zaplavila šíleným způsobem, nikdo, co je živ, to nepamatuje," řekl starosta Peček Milan Urban. „Voda klesá, ale k nám to stále natéká. Klesání však není takové, aby za hodinu klesla voda o půl metru," postěžoval si.

Voda v Dobřichově sice klesá, stále se ale většina obce nedala projet auty. „Aktuálně je skoro vše zaplavené, do pečecké sokolovny jsme evakuovali asi dvacet lidí," řekl starosta Dobřichova Milan Jícha.

Situace v Ratenicích je podle starosty Ladislava Kratochvíla velmi vážná. „S ohledem na přetékající Výrovku čekáme, jestli bude ještě stoupat, nebo ne. Voda ohrožuje spodek Ratenic, kde lidé mají zaplavené studně a sklepy," řekl. Lidé se tak ocitli bez pitné vody, obec je zásobuje. „Jestli přijde vlna, tak to bude horší. Okolní pole jsou tak nasáklá, že se proměnila v jezera. Voda nemá kam odcházet," dodal starosta.

Klejnarka poblíž Starého Kolína klesá. „Podařilo se nám zamezit přítok, který tekl přes louku k hasičárně," řekl Jaroslav Flegl, starosta Starého Kolína. „Voda v té části klesá, doufejme, že klesne natolik, že budeme moci čerpat sklepy lidem a začít uklízet," vysvětlil. Podle jeho slov obec vyhlásila přípravu na plošnou evakuaci, ne až kvůli ohrožení nemovitostí, jako možnosti odříznutí od okolního světa. „Kdyby se zaplavily silnice, tak bychom nebyli schopni dostat lidi z obce, proto jsme uvažovali o plošné evakuaci," řekl starosta. Povodeň zasáhla zhruba třetinu nemovitostí. Podle místních obyvatel na dobrovolnické práce nastoupila spousta lidí. „Lidé se semkli, bylo to neuvěřitelné," řekla jedna obyvatelka Starého Kolína.

Krizový štáb soustředil síly do Sendražic. Jak uvedla Jiřina Holubová, mluvčí kolínské radnice, nejhorší situace v Kolíně byla v Sendražicích. „Soustřeďujeme tam všechny síly, dobrovolníky posílil hasičský sbor včetně dobrovolných hasičů z Radovesnic a Štítar. Čerpadla jedou na plno," vysvětlila. Na místě u základní školy je přistavena cisterna s pitnou vodou a desítka mobilních toalet. „Pro dobrovolníky jsme zajistili zázemí v tělocvičně základní školy, kde mají hygienické potřeby, čaj a jídlo," řekla Holubová. Autobusová doprava bude zastavovat v Sendražicích pouze na zastávce Kolín-Sendražice rozcestí. Kvůli dopravním omezením se neodehraje naplánovaný svoz odpadu. „Další dny bude posílen," řekla Holubová.  Od hasičů má krizový štáb informaci, že je objednaný vrtulník, který ze vzduchu bude monitorovat Kolínsko, Kutnohorsko a Nymbursko.

Na Labi se očekává vzestup hladiny. U největší řeky v regionu se ještě v průběhu dneška očekává další vzestup hladiny. Labe by mělo kulminovat minimálně na 3500 metrech krychlových za vteřinu.

Evakuaci nepřijali lidé všude. Jak řekla Věra Žídková, mluvčí kolínských policistů, jedna rodina v Radimi evakuaci odmítla. „Na vlastní žádost chtěla zůstat ve svém bydlišti na vlastní nebezpečí," vysvětlila. Konflikt mezi policisty a rodinou z Radimi však nenastal.

Psychologická pomoc pro lidi stižené velkou vodou míří do Kolína. Informaci potvrdila Jiřina Holubová, mluvčí kolínská radnice. „Bude připravena psychologická pomoc, aktuálně do Kolína jedou odborníci," řekla.

POVODNĚ SI VYŽÁDALY NA KOLÍNSKU PRVNÍ LIDSKÝ ŽIVOT. Pracovní úraz se smrtelnými následky měl podle prvotních informací postihnout pracovníka elektrárenské firmy. Ten měl uhořet při nahazování trafostanice v městysi Cerhenice.

Na Kolínsko zaútočil nespoutaný živel

Jedeme do Chotouchova, odkud máme zprávu, že tamější rybník hrozí protržením. Cestou je ale jasné, že zprávy nepřeháněly – déšť přeměnil pole v jednu velkou vodní plochu, silnice je zcela pod vodou. O kus dál se na místě dobrovolníci snaží plnit rychle pytle pískem. Další přicházejí s nabídkou pomoci. Rybník je však třikrát velký, než bývá obvykle, přetéká přes silnici, mocný proud strhl stromy a část vozovky.

Místním, kteří žijí v domech pod rybníkem, jde podle jejich slov o střechu nad hlavou. „Jestli se vylije, je s našimi domy konec," řekl jeden z tamějších obyvatel vyčerpaně.

Podobně divoká situace je také v Sendražicích. Na místě je zhruba padesátka dobrovolníků: muži, ženy, děti, mladí, staří. Všichni plní pytle pískem, dále je distribuují na krizové body společně s hasiči, kteří na místě byli. Lidé jsou v šoku. „A to velká voda nekončí, pršet má i příští týden," dají se zaslechnout hlasy Sendražáků.

Zásmuky: rybník je po zásahu, bagr vytvořil odtok, voda se valí silnicí mezi domy a pytli s pískem, vypadá to, že voda se do domů buď nedostává, nebo minimálně. Lidé jsou na místě, spousta jich katastrofu fotí.

Velká voda se nevyhnula ani Štítarům. Prostor pod novým mostem je zcela zaplave, odvodňovací kanály nestíhaly vodu odvádět, na malých ostrůvcích byli lapeni krtci, kteří se snaží mokrému peklu uniknout. Přes silnici, v oblasti rodinných domků, také pracují místní a hasiči a snaží se vodě zamezit vstup pytli s pískem. Pršet však nepřestává.

Tvrdý zásah způsobila voda v Plaňanech. Jak nám potvrdil starosta Martin Charvát, městys se ocitnul částečně bez elektřiny kvůli požáru trafostanice. Kromě toho musela být asi dvacítka občanů evakuována do školy.

Bez proudu byla také obec Chroustov. Obyvatelé Radimi bojovali s vodou ve sklepích všude poblíž vody. Kvůli neustále stoupající vodě v přilehlých tocích se hovořilo o evakuaci Peček. „Situaci monitorujeme, víme o tom, ale zatím žádnou evakuaci nechystáme. Kdyby taková potřeba vyvstala, budeme připraveni," řekl starosta Peček Milan Urban. Podle jeho slov má město objekty, které by mohly v takovém případě posloužit.

Kritickou situaci jsme evidovali v Radimi. Kolem osmé hodiny večer byla zámecká zahrada zcela pod vodou, jeden z posledních mostů byl stále průjezdný, jak ale dlouho, to nikdo nebyl schopný říci. „Tak už máme i v Radimi vylitou vodu, rozhlas hlásil, aby lidé nosili pytle s pískem na Bejkárnu. Přes most už teče voda u hřiště," hlásili nám obyvatelé Radimi.

Situace před uzávěrkou gradovala i v Lošanech a Radovesnicích I, voda neustále stoupala, místní s živlem zápasili s pískovými pytli ve snaze zamezit rozlití vody do jejich domovů. Potůček se v odpoledních hodinách zvětšil asi dvakrát.

Velká voda se nevyhnula ani obci Ratboř, podle místních obyvatel, kteří se nám ozvali, dosahovala voda v domech až 50 centimetrů.

Do Českého Brodu poslali hasiči šest set pytlů k městskému úřadu, aby se předešlo šíření velké vody, ústav sociální péče měl zatopenou trafostanici. V Kořenicích kolem potoka byly domy zaplaveny, místní hasiči nestačí odčerpávat vodu. V Sendražicích přetékal rybník a rozlil se, na místě zasahovali hasiči a padesátka dobrovolníků z řad obyvatel. V Barchovicích se utrhl břeh, zasypal silnici, na té bylo několik desítek centimetrů hlíny, navíc musel být evakuován tábor 60 dětí. V Toušovicích velká voda zatopila několik aut.

Protipovodňová komise mobilizovala dobrovolníky

Celý den zasedala povodňová komise města Kolína. O výsledků pohovořil starosta města. „Labe jako takové Kolín neohrožuje, nicméně několik hustě obydlených lokalit v příměstských částech Zibohlavy, Sendražice a Štítary se ocitlo pod vodou z rozlitých okolních potoků, nádrží či rybníků," řekl starosta Vít Rakušan. Jaká byla přijatá opatření? „Městským rozhlasem svoláni dobrovolníci, povolány zálohy městské policie, zmobilizovány jednotky krajských i dobrovolných hasičů, zajištěn dovoz písku z okolních pískoven, zajištěny pytle a potřebné náčiní," uvedl.

Vytrvalý déšť se podepsal i na runwayi

Vytrvalý déšť si vybral svoji daň i na kolínském letišti. „Jediný průšvih je pro letiště rozmáčená dráha. Ale zase to je otázka jednoho dne, než vyschne," popsal následky velké vody Martin Litera, který ten den měl dopoledne službu na věži. Funkci letiště však velká voda nikterak nezkomplikovala, tím spíše, že se kvůli dešti nelétalo. „Vzhledem k počasí nebyl provoz. Od rána proletěl pouze jeden armádní vrtulník a pak aeroklubové éro, které se vracelo z Pardubic," popsal.