Kolínská synagoga byla postavena na místě starší dřevěné modlitebny v roce 1422. Barokní přestavba z let 1693–96 dala synagoze její současnou podobu. Do 19. století proběhlo ještě několik úprav. Svému účelu sloužila do roku 1953, kdy kolínská židovská obec v podstatě zanikla. Poté budovu získalo město Kolín, které ji využívalo k různým účelům a v letech 1990–2000 ji nechalo zrekonstruovat.

Z vybavení synagogy se dochoval pouze raně barokní svatostánek z roku 1696. Uvnitř se nachází pamětní deska věnovaná židovským vojákům padlým v 1. světové válce a deska připomínající kolínského rabína Richarda Federa, pozdějšího vrchního rabína českých zemí. V pravé části ženské galerie byla otevřena stálá expozice s názvem „Žili tu s námi“, která je věnována dějinám židovské diaspory na Kolínsku.

Kolínská synagoga vypovídá nejen o krásné architektuře, ale především o utrpení národa určeného k fyzické likvidaci. A začalo to nenápadně. V lidech byla podporována závist, nesnášenlivost a v rámci jednoduchých řešení byl ukázán nepřítel. Nepřipomíná to situaci současnou? Mějme oči otevřené, aby se historie neopakovala. Více než 2200 židovských spoluobčanů deportovaných v červnu 1942 do koncentračních táborů je mementem!

Titulní strana třicátého třetího čísla týdeníku Kolínský týden.
Už jste četli Kolínský týden? Další číslo nového týdeníku je tu pro vás
Ilustrační foto.
Pálenky z ovoce: na Kolínsku vedou jablka a hrušky. Zájem je i o třešně