Ale když mu jeho časy pochválíte, nejspíš jenom nad vámi mávne rukou. „To mi ani neříkej, že já, skoro sedmdesátník, běhám rychleji než ty," řekne. Jmenuje se Jaromír Vyskočil a v kolínské běžecké komunitě je dobře známý.

Může se chlubit mnoha úspěchy. Ale on to neudělá. Přitom to není tak dávno, co se zúčastnil mistrovství světa v běhu do vrchu, které se odehrálo v Krkonoších z Janských Lázní na Černou Horu.

Závod dlouhý 8,6 kilometru, který má převýšení 690 metrů, doběhl 21. ve své kategorii za 1:04:50. „Běžel jsem ho už asi potřetí. Závod se letos ztížil tím, že se nejprve dlouho běželo z kopce. Jenže potom člověk ten krpál musí vyšplhat!" líčil.

A zavzpomínal, jak trasa vedla červenou sjezdovkou přímo pod lanem lanovky.

Za závod pravdy, kde se ukáže, co v člověku je, považuje pražské Běchovice, které se letos běží 29. září. „Vždy jsem se vešel do první dvacítky ve své kategorii," říká nesměle.

A v čem je jeho tajemství? Krčí rameny. „Žádné nemám," odpovídá. Zkusím se zeptat ještě jednou. „No vážně ne," trvá na svém.

Možná pomáhá to, že je všestranně zaměřený sportovec. „Byl jsem cyklista, lyžař. Ale běhání je nejlepší v tom, že můžeš běhat kdykoliv, ráno, potmě, v dešti, jenže na kole to ve sněhu, dešti a ve tmě nejde," říká Jaromír Vyskočil.

Pravidelně se zúčastňuje závodů na Kolínsku. „Pěkné jsou Semice, to je krásný závod se skvělou atmosférou, když se běží Kerským lesem, rekreační oblastí. A navíc tam je točený film Slavnosti sněženek, ze kterého zná každý Čech všechny průpovídky," říká. Běží se totiž po silnici, kde herec Hrušínský jede s puškou, honí prase a pak ho tlačí na kole. „Mám na to hezké vzpomínky," uzavírá náš rozhovor běžec Jaromír Vyskočil.