Starosta Vít Rakušan zmínil, že se válka dotkla i lokálních dějin. „Koneckonců i fabriky, kterou máme za zády, protože byla nechvalně spojená s druhou světovou válkou. Nicméně ti, kteří tady zahynuli, byly nevinné oběti, které si zaslouží naši pozornost a úctu," řekl.

Vzpomenul na spojenecké nálety, celkem čtyři, přičemž na varování před nimi Kolíňáci tehdy už ani pomalu nereagovali. „Po hlášení kutnohorského četnictva se rozezněly sirény. Občané na letecké poplachy byli zvyklí a mnozí ani nereagovali. Ukázalo se, že poplach nebyl plachý a mnozí z nich ve válce zaplatili svým životem," uvedl Vít Rakušan.

Ten také zmínil, že oběti války si zaslouží úctu a vzpomínku, stejně jako to, aby se připomínaly dalším generacím, nehledě na to, zda zahynuly v koncentračních táborech, odboji nebo náhodně při spojeneckých náletech.

Na pietním aktu u kolínské Draslovky promluvil také kolínský historik Ladislav Jouza. „Tehdy se muselo čelit odhodláním a masivní vojenskou silou. V mezních situacích se ocitli jednotlivci, rodiny i skupiny obyvatelstva. Museli se rozhodovat, zda se přizpůsobí, půjdou do odboje nebo budou kolaborovat. Rozhodovalo se nejen o kulturní, ale o fyzické existenci našeho národa, který tu už nemusel být," řekl.

Na centrálním hřbitově hovořil i místostarosta Michael Kašpar. „Dnes můžeme oslavovat sedmdesát let míru, který tu vládne. Jsem rád, že tyto hrůzy byly ukončeny. To není automatická situace, v Evropě je dnes v okolních státech situace napjatá a můžeme být rádi, že tu není situace jako na Ukrajině, blízkém Východě nebo střední Africe," uvedl.