„Město by nezabilo zaplatit nějakého správce, který by to tu provozoval. Nač je tu nový vodní prvek, když tu vodu ani nepustí? Je to zklamání,“ konstatovala na sociálních sítích Eva Urbachová Marková. Nápad, aby město provozovalo stánek samo a přijalo člověka, který by občerstvení provozoval měl také Roman Soukup. Názor, že by se prodělečného kiosku na dětském hřišti mělo ujmout samotné město, má však mnohem více Kolíňáků. V naší anketě na webových stránkách pro tuto možnost hlasovalo 57 čtenářů. Jen 19 bylo proti. Vedení města však nemá ambice provozovat stánek s občerstvením. „Aby bylo město podnikatelským subjektem v kiosku na hřišti, to nechceme,“ řekl starosta města Vít Rakušan.

Centrální dětské hřiště v Kolíně.
Otevřete kiosek na dětském hřišti, říkají maminky

Eliška Valkusová se pozastavuje nad tím, proč vlastně město žádá nájem. „Mohou být rádi, že si to někdo vezme na starost,“ myslí si. Pravdou však je, že město od posledních nájemců, vzhledem k předchozím zkušenostem, nájem nežádalo. „I když jsme nájemcům pronajímali kiosek jen za údržbu, nikoli za nájemné, oba předchozí nájemci se shodli, že ekonomická výnosnost je veškerá žádná,“ shrnul starosta Vít Rakušan. „Je to jen multikulturní hřiště. Stánek není povinností a můžete si tam vzít, co chcete, tedy kromě alkoholu,“ poznamenal Tomáš Trnka, který si navíc myslí, že některé maminky jsou opravdu náročnou klientelou se spoustou žádostí.

S tím souhlasí také maminka Petra, která dětské hřiště navštěvuje pravidelně se svým synem. „Když jdeme na hřiště, vždy s sebou malému přibalím něco ke svačině a také pití,“ přiznala. „Občas by bylo příjemné něco si koupit přímo na hřišti, ale nemáme peníze na rozhazování, takže bych určitě nebyla pravidelným návštěvníkem stánku,“ podotkla.

Centrální dětské hřiště slouží dětem, od těch nejmenších až po mládež. S více než 20 herními prvky pro děti je největším hřištěm v Kolíně. Disponuje dráhou na in-line bruslení (176 metrů) s vnitřní plochou na pozemní hokej, oploceným hřištěm na míčové hry s umělým povrchem, hřištěm s atrakcemi pro nejmenší i větší děti, nechybí sociální zázemí.
Plocha hřiště s atrakcemi je členěná podle věku dětí – pro nejmenší je tam kolotoč, zvířátka na péru, kreslicí tabule, houpačky, klouzačka, pískoviště.

Štolmíř opět ožila pečením chleba.
OBRAZEM: Štolmíř ožila pečením chleba

Větší děti mohou vyzkoušet třeba věžovou sestavu s klouzačkou ve tvaru spirály a různými lezeckými dráhami nebo lanovou dráhu dlouhou 23 metrů.

Zajímavý je i vodní herní prvek, kde si děti tvoří korýtka pro proud vody. Součástí je i pítko a mlýnské kolo. Dalšími atrakcemi je třeba lezecí sestava s žebříky, lanem a tyčí, dva točící prvky se změnou těžiště, trampolína, kládové houpačky, tunel zasypaný ve spodní části kopce. Pro nejodvážnější je zde lanová pyramida.

Do diskuze na sociální síti se zapojila také Lucie Kořínková z Českého Brodu. „Buďte rádi za takový park, možnost jít posedět, vypustit děti tam, kde se zabaví a užijí si den,“ napsala. Podle jejích slov v Českém Brodě maminky takovou možnost nemají. „Pořádně s dětmi není kam jít,“ stěžovala si.

Ilustrační foto.
Velim nedokázala prorazit obranný val Pátku