Město totiž plánuje jejich rozšíření. V současné době je kapacita jeslí 35 dětí. „Poptávka převyšuje o dalších 35 dětí, to nejsme schopni uspokojit. Je to ale služba, která patří k modernímu způsobu emancipace žen, nabídka by měla být širší," zhodnotil současný stav místostarosta Michael Kašpar.

Navýšení kapacity dětských jeslí by ale musela předcházet výstavba nového pavilonu pro školku Chelčického za zhruba 15 milionů korun, na kterou město bude žádat dotaci.

Poté by se přesunula školka a uvolnila místo expanzi jeslí. „Do nového pavilonu by se přesunula školka Štítného, která je v areálu naproti, který by měl mít o 15 dětí větší kapacitu. V areálu v ulici Štítného by tak nově bylo druhé patro volné, kam by se rozšířily jesle," vysvětlil situaci Michael Kašpar.

Pokud tento plán městu vyjde, tak chce městské jesle přesunout do režimu dětské skupiny. „Zákon to umožňuje jako novou možnost, je tam větší volnost a větší příspěvky. Omezení je ale takové, že dětská skupina může mít maximálně 24 dětí, proto by to bylo dva krát 24 dětí, celkem 48 oproti současným 35," poznamenal.

Vše však stojí na tom, zda se městu podaří získat dotaci na výstavbu nového pavilonu pro školku, aby se horní patro jeslí uvolnilo pro rozšíření. Termínově je situace však nejasná. „Pokud bychom dotaci získali, budeme čekat na vyřízení administrace. Reálně si myslím, že bychom mohli začít stavět nejdříve na podzim," dodal Michael Kašpar. Otevíralo by se patrně až příští rok.