Pomoci se stavbou má grant. „V současné chvíli nemáme ještě rozhodnutí o přidělení grantu, je předčasné spekulovat o datu zahájení stavby a jejím konci. V ideálním případě bychom chtěli začít stavět letos a stavbu do dvou let ukončit," uvedla ředitelka charity Lucie Růžková Rybárová.

Centrum má vyrůst na Zálabí. Podle Lucie Růžkové Rybárové to je lokalita Kolína, kde chybí místo pro podobné aktivity. „Když se naskytla možnost projednat nápad se zástupci města a vládní Agentury pro sociální začleňování, neváhala jsem. Stavební projekt jsme upravili, aby vyhovoval jak komunitním aktivitám, tak aby mohl sloužit jako zázemí pro poslání charity pomoc," vysvětlila.

ASISTOVANÝ KONTAKT

Centrum má nabízet služby, které v Kolíně chybí: asistovaný kontakt dítětě s rodičem, který nemá dítě v péči, asistované předávání dětí mezi rodiči a mediace.

To ale chce charita Kolíňákům nabídnout ještě předtím, než se centrum podaří postavit. „Charita jako církevní organizace chová velkou úctu k rodinnému uspořádání. Osobně považuji ochranu dětí za jednu z nejdůležitějších činností ku pomoci celé společnosti," řekla ředitelka charity.

Právě pomoc dětem má odstartovat již v létě tohoto roku. „V Kolíně takové centrum se službami tohoto typu citelně chybí. Služby bychom chtěli doplnit dobrovolnickými službami. Od zahájení činnosti Farní charity Kolín jsou dobrovolnické služby naší součástí a chceme tento duch v Kolíně dále podporovat," podotkla.

Komunitní centrum plánovala církev postavit již dlouho. „Nápad komunitního centra na Zálabí je Libora Bulína, který s ním přišel kolem roku 2008. Zadal vypracovat architektonický projekt, a pak jej uložil do šuplíku," řekla k nápadu bývalého kolínského faráře, Lucie Růžková Rybárová.

Projekt získala v roce 2014, když se stala ředitelkou Farní charity Kolín. „Od té doby jsem jej měla v hlavě a přemýšlela, zda by byl k užitku. Farní charita se postupně rodí a s ní více vnímáme potřeby klientů," dodala ředitelka.