Děti se vydováděly při soutěžích, dostávaly kartičky s pořadovým číslem, musely projít různá stanoviště , po absolvování všech disciplín si mohly vybrat cenu – drobnou hračku. A tak se skákalo v pytlích, nosily se kyblíčky, skákalo jako žába, házel se létající talíř, přenášela se vajíčka, chodilo se s rukama u kotníků a mnoho dalšího.

Z úst Klučováčku i velké části příchozích zněla mimo jiné i písnička, kterou František Potměšil před lety složil pro klučovské posvícení:
„Pojďte všichni do Klučova na posvícení, na posvícení, u zvoničky hezká holka, líbila se mi… Koláčů je tady hodně, samé dobré jak posledně, koláčů je tady hodně, co porota řekne nám?"

Porotci byli všichni účastníci posvícení, kteří degustovali vzorky, posilnili se kávou, šťávou či malým panáčkem. „Popíjeli jsme, zpívali, ochutnávali a hodnotili sladké dobroty," popsala knihovnice Janina Svobodová, organizátorka klučovského posvícení, která pečlivě dohlížela na regulérnost hlasování, švindlovat se nesmělo, každý hlasoval jen jednou. A bylo to věru těžké rozhodování mezi tolika výtečnými vzorky.

V rámci posvícení lidé přispívali do sbírky na osvětlení vánočního stromu a na nový betlém pro Klučov (sbírka bude až do konce listopadu, krabice na příspěvky je umístěná v místním minimarketu).

Vítězný recept klučovské soutěže

Těsto: 42 dkg hladké mouky, 15 dkg cukru (krystal), 15 dkg másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 lžička sody, 2 lžíce mléka
Na vále zpracujeme těsto a rozdělíme na dva díly. Z jednoho upečeme placku (na 180 stupňů 15 až 20 minut podle trouby). Vychladlou placku pokapeme rumem a natřeme máslový krémem:
12 dkg cukru (moučka), 4 dkg kakaa, 3 lžíce mléka, nechat pomalu rozehřát (nesmí se vařit), přidat jeden žloutek a nechat pomalu vychladnout. Vyšlehat 25 dkg másla a po lžících přidat vychladlou směs.
Druhou syrovou placku potřeme ořechovou směsí, dáme upéct a po vychladnutí položíme na plecku potřenou krémem.
Směs na potření druhé placky:
30 dkg hrubě nasekaných ořechů
8 dkg cukru (krystal)
12 dkg másla
3 lžičky medu (vše pomalu rozehřát, nesmí se vařit)

Celé řezy nechat proležet, nejlépe dva dny.