II/328 x Jestřabí Lhota x Volárna

POPIS MÍSTA: Jedna z nejdiskutovanějších křižovatek na Kolínsku stojí mezi obcemi Jestřabí Lhota a Volárna. Hlavní silnicí je zde tah od kolínské automobilky směrem k nájezdu na dálnici D 11. Oboustranné zakřivení vozovky způsobuje její nepřehlednost, na kterou si již dlouhou dobu stěžují i občané obou obcí.

NÁZOR DENÍKU: Křižovatka je již celé roky trnem v oku lidem, kraji i policii, která jí označila za místo s vyšším počtem dopravních nehod. Svého času se zde spekulovalo i o vybudování kruhového objezdu. Prozatím se zde však musí mít řidiči na pozoru, aby nenavýšily už tak vysoké statistiky nehodovosti tohoto místa.

NÁZOR AUTOŠKOLY: Je mi trochu záhadou, proč je zde tak vysoká nehodovost. Křižovatku bych určitě za tak nebezpečnou neoznačil. „Závodníci“ jsou ale bohužel všude.

NÁZOR ŘIDIČE: Vždy si dávám pozor, když tudy projíždím, přesto, že křižovatka se mi nebezpečná nezdá. Ale řeč čísel mluví jasně. V odpoledních hodinách navíc od Kolína svítí ostré slunce, což situaci vůbec neulehčuje.

I/12 x Kostelec nad Černými lesy

POPIS MÍSTA: Odbočka z hlavního tahu I/12 na nedaleký Kostelec nad Černými lesy se pro odbočující vozidla stává často místem dlouhého čekání kvůli hustému provozu. Dopravní nehody zde nejsou žádnou výjimkou.

NÁZOR DENÍKU: Vzhledem k tomu, že křižovatka leží na relativně rovném hlavním tahu směrem na Prahu, je nutné počítat s tím, že zde řidiči často vůbec nedodržují povolenou rychlost. To je nejspíše alfou a omegou toho, proč se zde často odehrávají vážné dopravní nehody.

NÁZOR AUTOŠKOLY: Zde se skutečně vyplatí předvídat a neriskovat. Při odbočování z vedlejší silnice je důležité správné najetí pro přehled především na směr od Prahy, kde řidiči vyjíždí z mírného stoupání.

NÁZOR ŘIDIČE: Při jízdě směrem od Kostelce není v současné době křižovatka nijak značená. Odbočovací pruhy nejsou na silnici vůbec namalovány a to ztěžuje orientaci při odbočování. Navíc auta jedoucí po hlavní silnici jezdí v tomto úseku velmi rychle.

Martin Petřík

Jiřina Holubová