Jak hodnotí z různých hledisek jednotlivé křižovatky redaktoři Kolínského deníku, policie, a samotní řidiči? To se dozvíte na následujících řádcích. Pomozte s námi odhalit nedostatky na křižovatkách, po kterých denně jezdíte.

Křižovatka u Tesca

POPIS MÍSTA: Současná podoba křižovatky vznikla až s rozmachem stavebních prací v dané kolínské lokalitě, když zde vyrostl nový hypermarket, ale také sídlištní komplex Kasárna. Současná rozlehlá světelná křižovatka na hlavním tahu je tak hojně využívaná.

NÁZOR DENÍKU: I přesto, že zde na tomto úseku k častým nehodám nedochází, v policejních záznamech je celý průtah od Prahy veden jako riziková oblast. Řidiči si v zimních měsících, kdy hrozí námraza, musí dát pozor na výjezdu směrem od hypermarketu, protože sklon silnice může činit problémy.

NÁZOR IVANA VANÍČKA Z EURO AUTOŠKOLY: Já tímto místem jezdím poměrně často a z pohledu autoškoly nemám žádné výhrady. Občas se křižovatka a odbočka k OD Tesco zaplní hlavně díky nákladní dopravě, ale vzhledem k okolnostem, že se chystá i plánovaný obchvat, by změna pro snažší odbočení na nákupy byla zbytečně nákladná. Navíc místní využívají možnost i jiné cesty. Celkově je křižovatka dostatečně osazena dopravním značením a vcelku v rámci možností přehledná pro klidnou jízdu.

NÁZOR ŘIDIČE: S touto křižovatkou jsem poměrně spokojen. Když ale jedu z nákupu, tak je čekání na zelenou často útrpné.

Kruhový objezd u kolínského gymnázia

POPIS MÍSTA: První ze čtyř kruhových objezdů, které se nacházejí v ulici Masarykova, se u gymnázia spojuje s Žižkovou ulicí vedoucí ven z města okolo nemocnice. Poměrně přehledný objezd se přesto neobešel bez kuriózních karambolů, při kterých nezřídka skončilo auto „zaparkované“ uprostřed ostrůvku se zelení.

NÁZOR DENÍKU: Obyvatelé si již na nové řešení křižovatky pomocí kruháku zvykli. Občasné nehody naštěstí nebývají vážnějšího rázu. Pozor si lidé musí dávat na přecházející chodce a při záměru odbočit do Táboritské ulice také na krátký úsek mezi křižovatkami.

NÁZOR IVANA VANÍČKA Z EURO AUTOŠKOLY: Ve směru jízdy od velké světelné křižovatky Žižkovou ulicí jsou pozdě
viditelné řadící pruhy a často nastává situace, kdy řidiči jedoucí směrem k nemocnici nečekaně a na poslední chvíli přejíždějí vlevo do jízdního
pruhu. Rovněž by neškodilo v daném místě lépe označit přechod pro chodce. S tím by se mělo něco udělat. Ve směru jízdy od plaveckého bazénu je trochu matoucí starý odbočovací pruh a závěrem pro řidiče odbočující z ul. Táboritské vpravo na kruhák. Zde dáváme přednost v jízdě a hodně sledujeme právě vozidla jedoucí od nemocnice, snadno pak přehlédneme při rozjezdu v našem směru chodce na přilehlém přechodu.

NÁZOR ŘIDIČE: Nevidím zde problém, je to přehledný kruhák.