Občanské sdružení Magráta ve spolupráci se ZUŠ Český Brod letos historicky poprvé uspořádalo světoznámou akci s názvem „Noc s Andersenem“. Akce se pořádá každý rok k Mezinárodnímu dni dětské knihy. Tento svátek se slaví na památku narození dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena. Noc s Andersenem letos probíhala na 805 místech České republiky.

Českobrodská Noc s Andersenem byla rozdělena na dvě části. První byla pro širokou veřejnost a ta druhá byla hlavně pro přihlášené účastníky této akce. „Chtěli jsme, aby to bylo pro výtvarný obor, ale zároveň jsme chtěli vidět i něco z literárně-dramatického oboru. A tak jsme si říkali, že by nebylo špatné to spojit a přizvat k tomu i divadelníky,“ říká Lucie Ulíková z občanského sdružení Magráta. Cílem této akce je vzbudit v dětech zájem o četbu, ukázat jim půvab mluveného slova a hlasitého předčítání.

V první části, která byla určena široké veřejnosti, se divákům představilo divadlo Krab se svou pohádkou nazvanou „Císařovy nové šaty“. Vystoupení bylo netradiční díky tomu, že místo herců se na pódiu objevily hudební nástroje ve formě loutek, které byly upravené do lidské podoby. Divadlo Krab vyvolalo v dětech, ale i v dospělých vlnu nadšení. Všichni si s chutí na konci zazpívali písničku o císaři, a to hned několikrát. Část druhá nesla název „Noční dobrodružství“ a začínala obrovským překvapením. V divadélku se vytvořila za pomocí svíček a hudby mystická atmosféra a na pódiu se objevila postava Hanse Ch. Andersena. Děti pak po několika otázkách uhodly, že se jedná o herce Jiřího Mádla. „Já mám vystudovanou scénografii, a tak se s Jiřím Mádlem znám přes svou profesi,“ vysvětluje překvapení Ulíková. „Jirka může pomoci také literárně-dramatickému oboru. On jim vlastně může sdělit rady, tajemství a zároveň jim je věkově blízký,“ dodává paní Ulíková.

„Každá noc je na každém místě jiná, je vymyšlený jiný program. My jsme si vymysleli hádání osoby, která se skrývá pod maskou Andersena,“ komentuje program Lucie Ulíková. Večer se pak pekly buřty a hrály hry. Mimo jiné se na pódiu vyřádil i již zmiňovaný literárně-dramatický obor, který předvedl několik her, které budou mít premiéru v květnu. „Večer před spaním se pak budou číst pohádky a mimo jiné také legenda o příchodu písma do Čech,“ uzavírá Ulíková ze sdružení Magráta.


Veronika Sobíšková