Proč svoláváte demonstraci a co si od ní slibujete?

Ke svolání protestu nám dalo impuls, nikoli tedy námět, jak se nesprávně objevilo v Kolínském presu, prosincové brutální napadení našeho velmi dobrého kamaráda. Vždycky, když se nějaký problém týká něčího okolí, začne si ho více uvědomovat. Rozhodli jsme se tedy legální cestou důrazně upozornit na problém s tzv. nepřizpůsobivými občany. Je nám jasné, že akce má malou šanci něco změnit, ale slibujeme si od toho víc, než kdybychom jen lhostejně seděli doma na zadku. Protest chceme mířit jednak proti chování nepřizpůsobivých spoluobčanů a jednak proti nadržování Romům ze strany státních orgánů, což také nejvíce způsobuje jejich převažující negativní chování. Zdůrazňuji, že naše (organizátorů) argumentace a chování nebude v žádném případě vycházet z rasismu nebo neonacismu.

Kdo vlastně jste? Jste nějaká organizace nebo jen "skupinka lidí z Kolína", která se rozhodla něco podniknout?

Jsme tedy tři studenti a dlouholetí kamarádi zmíněného kluka. Samozřejmě že kromě nás svolavatelů nám s organizací pomůže patřičný počet dalších lidí.

Jak se k tomu staví kolínská radnice? Vím, že už jste na jednom jednání byli a další by mělo být už za účasti zástupců městské i státní policie. Budou se dohadovat nějaké konkrétní věci? Jak probíhala první schůzka na radnici? S kým konkrétně jste mluvili a jaký z toho máte pocit?

Na první schůzku jsem byl pozván panem starostou a panem tajemníkem MÚ. Bavili jsme se o možnostech trasy průvodu a o tom, jak co nejlépe zajistit bezpečnost celé demonstrace. Z jednání s panem Buřičem mám velmi dobrý pocit - je to dle mého názoru velmi solidní člověk. Akci nijak nepodporovali, ani nerozmlouvali. Zkrátka neutrální postoj. Na příští schůzce máme předložit definitivní trasu onoho průvodu.

Jaký máte přichystaný scénář demonstrace? Předpokládám, že bude nějaký projev. Máte technické zázemí? Kudy by měla vést trasa pochodu? Oslovila vaše skupina někoho, kdo už s podobnými akcemi měl v minulosti zkušenosti?

Ano, asi hodinu plánujeme nějaké proslovy na náměstí a poté se vydáme do ulic. Trasu ale nechceme veřejnosti z bezpečnostních důvodů dopředu sdělovat. Technické vybavení máme zajištěné. Jinak ještě plánujeme někoho takového oslovit, aby se s námi podělil o své zkušenosti s organizací.

Pro její pořádání bylo podnětem napadení studenta, nebo jste uvažovali o něčem podobném i dříve? Pokud ano, proč jste nezrealizovali?

VIZ PRVNÍ OTÁZKA

Nemáte obavu, že se akce vymkne vám jako organizátorům z ruky? Máte už nějaké zprávy, kolik by se mělo zúčastnit lidí nebo jaké skupiny?

Samozřejmě, že obavy máme a snažíme se je minimalizovat. Žádnou stranu ani jinou organizaci jsme nezvali. Odhadujeme max. kolem 1000 účastníků.

Uvažujete využít zákonných prostředků k řešení situace? - nějakou petici jako podklad pro jednání na radnici nebo ve sněmovně,.....

Petici nezvažujeme, protože jsme si uvědomili, že by se ji většina lidí bála z osobních důvodů podepsat. Ale kromě přímé výzvy na naše politiky bychom rádi i nějakou "hmatatelnou" výzvu kompetentním státním orgánům vytvořili.

Nepožádali jste oficiálně o pomoc Policii České republiky, aby dohlížela na průběh a pohlídala případné problémy? Vím, že policie o chystané akci ví a že bude určitě přítomná, ale jde o oficiální žádost?

Ano, v nahlášení shromáždění jsme avizovali spolupráci s PČR a tento týden jsme i osobně navštívili vedení PČR v Kolíně. Probrali jsme nějaké organizační záležitosti a samozřejmě státní policie bude na akci dohlížet.