Již jen na jednotlivé dny by se možná mohla počítat délka funkčního období kutnohorského místo〜starosty Václava Vančury (Volba pro město).

Návrh na odvolání podala opozice

Opoziční zastupitel Jan Janoušek (ČSSD) podal návrh na jeho odvolání. Podle všeho se jedná o zatím nejvážnější situaci, jaké v tomto funkčním období kutnohorská radnice čelila. Na záměru odvolat Václava Vančuru se podle předkladatele návrhu shodují nejen kolegové z opozice, ale i někteří koaliční zastupitelé.

„Podali jsme návrh na usnesení o odvolání místostarosty Vančury. Postupně zcela ztratil naši důvěru,“ uvedl předkladatel návrhu Janoušek. Podobně se vyjádřila i Marie Matyášová (ČSSD). „Nespokojenost jde napříč celým zastupitelstvem,“ potvrdila, ale cokoliv konkrétnějšího však zatím odmítla sdělovat. Oslovení zastupitelé ODS zatím čekají na pondělní zasedání klubu strany. „Jsem velmi překvapen,“ konstatoval lakonicky Karel Ptáček (ODS).

Sám Vančura hlasování přivítá

Podle důvěrného zdroje blíz〜kého radnici města se však podle informací některých zastupitelů mohl Vančura do〜pustit i korupčního jednání. Naznačovaly by to rovněž odpovědi již dotázaných zastupitelů, kteří hovořili o po〜chybách o místostarostově nestrannosti v jednáních, ne〜jen s firmou Foxconn.

Odpověď Václava Vančury na návrh zastupitelů je však jednoznačná. „Je to neseriózní. Vždy jsem se choval fér a velmi si přeji, aby k tomu hlasování nakonec došlo a má pozice se vyjasnila,“ vyjádřil se k této nepříjemné situaci kutnohorský místostarosta.