VYBRAT REGION
Zavřít mapu

FOTO: Černokostelecké vykulení

Kostelec n. Č. l. - Vykulení je dávná pivovarská tradice označující každoroční vyvalení ležáckých sudů ze sklepů a jejich případnou opravu nebo vysmolení. V černokosteleckém pivovaru se z původní výhradně pracovní záležitosti vyvinula celodenní společenská akce a setkání ctitelů práce malých a regionálních pivovarů.

10.9.2011
SDÍLEJ:

Černokostelecké vykulení 2011Foto: Pavel Pávek

Na té sobotní, v pořadí již osmé, se sešlo čtyřicet výrobců chmelového moku, každý představil nejméně dva druhy ze své produkce.

„Malé pivovary nejsou jen nositeli tradice, zachovávají klasické technologické postupy. Důležité je i to, že jsou schopny, hlavně proto, že nevaří ve velkém, věnovat se různým netradičním druhům piva, často vycházejím z originálních starých a místních postupů. Veliký význam mají v tom, že když cestujete po Čechách, máte možnost ochutnat v každém místě něco jiného a ne jen sterilně jednotný nápoj. Vzniká vlastně i jakási obdoba vinařské turistiky zaměřená na pivo. Za zmínku určitě stojí i to, že majitelé malých pivovarů v podstatné většině obnovují staré objekty, zachraňují pro budoucnost vzácné industriální stavby,“ vysvětluje Milan Starec z pivovaru v Kostelci nad Černými lesy.

Nejen pivem živ je člověk, a tak byly celý den k dispozici mnohé pochoutky, pochopitelně související s pivem. Jedli jste třeba někdy pivní zavařeninu? Buřtíkům na černém pivě, plněným bramborám nebo bramborákům odolal málokdo, fronty stály před stánky s utopenci nebo nakládanými sýry.

Letos byla k dispozici i ukázková várka Černokosteleckého ležáku, první zájemci si ho mohli odnést domů i v lahvích. Za největší raritu je ale možné považovat várku kamenného piva.

„Kamenné pivo, také se mu říká Steinbier, je vlastně jedna z nejstarších technologií vaření. Vznikla ještě v časech, kdy se pivo vařilo v dřevěných nádobách, a ty se pochopitelně nedají ohřívat přímo na ohni. V ohni se tedy rozpálily kameny a vhazovaly do nádob. Sladina se ohřála na potřebnou teplotu a její přímý styk s povrchem žhavého kamene způsoboval řadu chemických reakcí. Steinbier tak získal velice specifickou chuť. Slad je tvořen hlavně cukry, a tak docházelo hlavně ke karamelizaci, která má zásadní podíl na granátové barvě, kouřovém až praženém arómatu a lehce nasládlé chuti připomínající právě slad,“ vypráví jeden z tvůrců kamenného piva Petr Buriánek.

Celý den bylo přístupné i muzeum, pochlubilo se zcela novou expozicí bednárny a novým prohlídkovým okruhem, zájemci obdivovali historickou cirkulárku se stabilním motorem, obdiv vyvolal i obří vzduchový kompresor, zklamáni nebyli ani vyznavači historických automobilů.

Bohatý kulturní program zajistila řada hudebních skupin, vystoupilo dětské divadlo, k vidění byl aerobik, o závěr se již po druhé postaral večerním představením Dan Hůlka.

Pavel Pávek

10.9.2011
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Oficiální střed ČR v Číhošti.
34

Oficiální střed České republiky i "pupík Evropy" najdete nedaleko Kutnohorska

Horka lákají k vodě. Na Barboře je hezky...
18

Silné bouřky dorazí po poledni do Čech, později na Moravu

Kam za letní zábavou?

Kolínsko - Přinášíme vám přehled kulturních událostí v regionu.

AUTOMIX.CZ

10 dostupných aut, ve kterých budete vypadat bohatší, než ve skutečnosti jste

Ruku na srdce, každý z nás chce tu a tam vypadat před ostatními dobře – a dobře v tomto případě znamená „zámožně“. Samozřejmě jen málokterý movitý majetek poukazuje na stav konta tak, jako luxusní auto.

KRÁTCE: Alergiky potrápí plísně

Kolínsko - Přinášíme vám krátké zprávy z regionu.

Festival zahájí Sto zvířat, první soutěžit bude Melissa

Kolín – Již po desáté se v sobotu uskuteční na kolínském Kmochově ostrově hudební přehlídka T. P. C. A. Beat Fest, kde se potkávají soutěžící amatérské kapely s již dávno zavedenými.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení